trygonometria
czekolada: ktos potrafi ? wymiękam

i z wyjasnieniem jesli mozna
3 lut 23:33
czekolada: haaalo?
3 lut 23:50
Godzio:
pomnóż licznik i mianownik przez 8cosx i skorzystaj ze wzoru 2sinxcosx = sin2x
i analogicznie: 2sin2x * cos2x = sin4x
3 lut 23:52
Godzio:
Ale teraz jak tak patrzę to chyba powinieneś mieć podane katy do tego, bo na x się nie da tego
udowodnić
3 lut 23:55
czekolada: nie mam podanych kątów.. i jestem ona
4 lut 00:01
czekolada: ktoś ma jakiś pomysl

?
4 lut 00:01
czekolada: i to nie ma byc udowodnione, polecenie to: rozwiąż równanie
4 lut 00:06
Bogdan:
W tym zapisie to jest równanie.
| | 1 | |
sinx cos2x cos4x = |
| / * 8cosx |
| | 8 | |
8sinxcosx cos2x cos4x = cosx ⇒ 4sin2xcos2x cos4x = cosx ⇒ 2sin4xcos4x = cosx
| | π | | π | |
8x = |
| − x + k*2π lub 8x = π − |
| + x + k*2π, k∊C |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 1 | | π | | 1 | |
9x = |
| + k*2π / * |
| lub 7x = |
| + k*2π / * |
| |
| | 2 | | 9 | | 2 | | 7 | |
| | π | | 2 | | π | | 2 | |
x = |
| + k* |
| π lub x = |
| + k* |
| π |
| | 18 | | 9 | | 14 | | 7 | |
Proszę sprawdzić.
4 lut 00:09
Godzio:
Sorki za "on"

nie doczytałem zadania a to najczęściej jest w formie "udowodnij" i to mnie
zmylilo
4 lut 00:12
czekolada: skad sie wzielo sin8x

i czemu akurat ma sie rownac tyle
4 lut 00:15
czekolada: i dziekuje Bogdan
4 lut 00:15
Bogdan:
Korzystamy tu wielokrotnie z zależności: 2sinαcosα = sin2α
4 lut 00:18
czekolada: | | π | |
dziekuje Bogdan  , a cox= |
| −x |
| | 2 | |
zawsze bd tyle wynosil tak? to tez jakas zaleznosc? bo nie spotykalam sie jeszcze z tym
4 lut 00:26
Bogdan:
To są wzory redukcyjne
| | π | | π | |
cosx = sin( |
| − x), sinx = cos( |
| − x) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
tgx = ctg( |
| − x), ctgx = tg( |
| − x) |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 00:42
czekolada: dziekuje za wszystko Bogdan jeszcze raz
4 lut 01:00
Bogdan:
4 lut 01:04
LI: cos2x+cos4x=cosx
29 lip 06:42
ZKS:
cos(2x) + cos(4x) = cos(x)
2cos(3x)cos(x) − cos(x) = 0
| | x + y | | x − y | |
Wykorzystany wzór to cos(x) + cos(y) = 2cos( |
| )cos( |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
cos(x)[2cos(3x) − 1] = 0
Dokończ.
29 lip 16:04