| 1 | ||
m1 = 3 v m2 = | ||
| 3 |
| 1 | ||
m ∊ ( | , 3) | |
| 3 |
2.Skonczony ciag arytmetyczny(an) okreslony jest wzorem an = 2n + 3.Suma trzech koncowych
wyrazow tego ciagu jest rowna 69.Oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu(an).
Wyliczylem tyle ,ze ten ciag :
a1 = 5
a2 = 7
r = 2
ak + ak+1 + ak+2 = 69
ak + ak + r + ak + 2r = 69
3ak + 3r = 69
ak + r = 23
ak + 2 = 23
ak = 21
Niestety odp. mi sie nie zgadza
jak licze dalej. Czy w ogole ide w dobrym kierunku
x1+x2=2x1x2
| b | c | |||
− | = | −wzory Viete'a ![]() | ||
| a | a |
| −m+3 | 3−4m | ||
= | |||
| 1 | 1 |
1o Δ>0
2o ze wzorów Viete'a
dla równania: ax2+bx+c=0
x1+x2= −ba i x1*x2= ca
zatem:
x1+x2= m+3 i x1*x2= m2 −4m+3
w zad; x1=x2= a+b i x1*x2= a*b
a+b= m+3 i a*b= m2−4m+3
to: a,ab, b −−− tworzą ciag arytm
2ab= a+b
2(m2−4m+3)= m+3 −−−−−−− rozwiąż
jako odp: podaj część wspólną dla warunków : 1o i 2o
roznice znasz, pierwsdzy wyraz rowniez
Musze to przemyslec
bart
......... zważ na moją "młodość" ..... ( powolna ślepota
jest już wieczór i to wyłącznie dlatego