Wykaż że podane liczby są liczbami całkowitymi
Daniela: Wykaż że podane liczby są liczbami całkowitymi
a) 1
−−−−−−−− − √2
√2 −1
b) √3−2 12
_______ − ____
√3 +2 √3
Gdyby można to prosze o wytłumaczenie krok po kroku
3 lut 21:04
3 lut 21:09
Bogdan:
Najpierw sama usuń niewymierności z mianowników ułamków
3 lut 21:09
ICSP: Przykład a)
Na razie pominę ten
√2 za ułamkiem i zajmę się tym samym ułamkiem.
| 1 | | 1 | | √2 + 1 | | √2 + 1 | |
| = |
| * |
| = |
| = √2 + 1. Tyle z |
| √2 −1 | | √2 −1 | | √2 + 1 | | 2−1 | |
ułamkiem wracamy do tego co pominęliśmy na początku
√2 + 1 −
√2 = ... Dokończ. Analogicznie przykład b.
Jeszcze warto spojrzeć że przy pisaniu tego rozwiązania nie rób tak jak ja. Tylko zapisz
wszystko po kolei uwzględniając ten −
√2. U mnie było to tylko dlatego żeby było czytelniej.
3 lut 21:10
kachamacha: | | 1−2+√2 | | −1+√2 | |
= |
| = |
| =1 |
| | √2−1 | | √2−1 | |
3 lut 21:10
Bogdan:
albo
| 1 | | 1 − 2 + √2 | | √2 − 1 | |
| − √2 = |
| = |
| = 1 |
| √2 − 1 | | √2 − 1 | | √2 − 1 | |
3 lut 21:14
Bogdan:
ale jesteś
kacha szybka
3 lut 21:15
kachamacha:
3 lut 21:16