.
kinga: Podziel konstrukcyjnie odcinek w stosunku √2 : √3
3 lut 17:28
AS:
1. Na prostej p odłożyć odcinek dany AB
2. Z punktu A poprowadzić półprostą najlepiej pod kątem ostrym.
3.Obrać dowolny odcinek a i zbudować na nim kwadrat.Przekątną tego
kwadratu odłożyć na półprostej uzyskując odcinek AC = a*√2
4. Na boku a zbudować trójkąt równoboczny i poprowadzić wysokość MN.= = a*√3/2
5. Na półprostej począwszy od C odłożyć odcinek CD = 2*MN = a*√3
6 Punkt D połączyć odcinkiem z punktem B
7. Przez punkt C poprowadzić równoległą do DB przecinającą AB w punkcie E.
8. W myśl tw. Talesa AE : EB = AC : CD czyli AE : EB = √2 : √3
3 lut 18:07