plx
nikola: Graniastosłup ma 66 krawędzi. Ile ścian ma ten graniastosłup?
4 lut 15:26
nikola: i prosze o rozwiazanie.
4 lut 15:27
Niunia85: 66:3=12 ścian
4 lut 15:30
nikola: a dlaczego na 3?
4 lut 15:31
Niunia85: zapomniałam +2 postawy więc 14 ścian
4 lut 15:31
ICSP: niunia teraz policzyłaś liczbę krawędzi. Ścian ma +2 bo jeszcze podstawki są.
4 lut 15:32
Niunia85: krawędzie są :
1.przy jednej podstawie
2. przy drugiej podstawie
3. przy ścianach bocznych
dlatego dzieli się na 3 i dodaje dwie ściany podstawy
66:3+2=12+2=14
4 lut 15:33
nikola: nie zgadza sie.. w odp jest 24
4 lut 15:34
Niunia85: bo 66:3 jest 22

+2=24
sorki błąd w liczeniu
4 lut 15:34