A
Zadanie z fizyki :/: Systemy liczbowe pytanie
Jaki jest sposób na obliczenie z systemu binarnego na system szesnastkowy.Proszę o podanie
przykładu.
3 lut 17:25
Zadanie z fizyki :/: oj to nie jest zadanie z fizyki pomyliło mi sie
3 lut 17:26
Jack:
bezpośrednio z 2 na 16?

Ja bym dla ułatwienia życia (ktoś może oczywiście ułatwiać sobie
życie inaczej

) zamieniał najpierw na 10, a potem z 10 na 16.
3 lut 17:28
Zadanie z fizyki :/: Źle napisałam

Z 16 na binarny nie wiem jak liczyć
3 lut 17:40
Jack:
analogicznie, mozesz sobie zamienić na dziesiętny, a potem potem na binarny... CHyba że wolisz
bezpośrednio... Wiesz jak to robic?
3 lut 17:42
Zadanie z fizyki :/: wiem jak to zrobić tylko chodzi o to że będę miała z tego kartkówkę i nie wystarczy czasu na
obliczanie
3 lut 17:49
Jack:
czyli chcesz zeby Ci pokazać, jak to robić bezpośrednio?
3 lut 17:54
Zadanie z fizyki: tak
o to mi chodzi
np taki przykład: 5D8
3 lut 17:57
Jack:
przedstawiam 5 jako cztery bity: 0101
D jako cztery bity: 1101
8 jako cztyery bity: 1000
Teraz sklejam: 5D816= 0101 1101 10002
3 lut 18:02
Zadanie z fizyki: a skąd to wiadomo że np D to 1101
3 lut 18:06
3 lut 18:15
Zadanie z fizyki: prosze
3 lut 18:20
Jack:
D16=1310=11012
A=10
B=11
C=12
D=13
E=14
F=15
To trzeba pamiętać
3 lut 18:27
Zadanie z fizyki: a nie można np 12
12/2=6 r 0
6/2=3 r 0
3/2=1 r 1
1/2=0 r 1
można tak czy nie?
3 lut 18:30
Jack:
pewnie że można... ale mowiles ze nie masz czasu na takie przekształcenia
3 lut 18:31
sdv: ok dzieki za pomoc
3 lut 18:37