zad
Maciej: jak obliczamy kąt miedzy stycznymi?(metoda pocodnych)
3 lut 15:07
3 lut 15:18
Maciej: ok mozna jakis przyklad do rozwiazania
3 lut 15:19
Maciej: ?
3 lut 15:57
Eta:
proszę bardzo:
1/ wyznaczyć miarę kąta pod jakim przecinają się krzywe:
i
g(x)= x
2
powodzenia:
3 lut 16:10
Maciej: ok czyli licze pochodne f(x)=−1x2
g'(x)=2x
3 lut 16:17
Maciej: i co podstawiam do wzoru?
3 lut 16:18
Maciej: nie wiem
3 lut 16:20
Maciej: mozesz pokazac jak to robisz

?
3 lut 16:49
Maciej: zadanie
3 lut 16:49
Eta:
1
o wyznacz punkt przecięcia krzywych : x
o =....
pamietając,że D
g= R\ {0}
i dalej już prosto
f
'(x
o) =......
g
'(x
o)=......
tgφ=.........
3 lut 16:52
Eta:
sorry, źle spojrzałam na funkcje
oczywiście: Df = R \ {0}
3 lut 16:54
Maciej: a jakis punkt przeciecia

wlasnie jak go wyznaczyc

? to bedzie x=0?
3 lut 16:55
Maciej: czyli mam 2 funkcje najpierw do 0 przyrownac wyznaczyc x z jednego i drugiego ta?
3 lut 16:57
Eta:
g(x)= f(x)
to x= 1 zatem x
o= 1
3 lut 17:03
Maciej: 
?
3 lut 17:05
Maciej: czyli punktu przeciecia sie szuka przyrownujac funkcje do siebie?
3 lut 17:05
Maciej: a czemu x=1?
3 lut 17:06
Eta:
no bo mianownik nie może być zerem
więc x
3−1=0 => x
3= 1 => x= 1
3 lut 17:07
Maciej: yhym czyli przyrownujesz licznik do 0

?
3 lut 17:09
Maciej: czyli bedzie −1 i −2 jak wylicze pochodne od x0
3 lut 17:10
Maciej: cholera 1 i2
3 lut 17:13
Maciej: −1 2 sorry
3 lut 17:14
Maciej: czyli tgx=1
3 lut 17:15
Maciej: czyli α={π}{4}
3 lut 17:15
Eta:
| | −3 | |
odp: tgφ=| |
| |= 3
|
| | 1+ (−1)*2 | |
φ≈ 71,5
o
3 lut 17:17
Maciej: 33=1
3 lut 17:57
Maciej: a sorry zle popatrzylem!
3 lut 17:58
Maciej: jakis inny przyklad
3 lut 18:21
Eta:
Ależ proszę
g(x)= x+8
2/ f(x)= 4−x
Powodzenia
3 lut 18:33
Eta:
3/ f(x) = x
2
i
g(x)=
√x
3 lut 18:48
Maciej: 1.
'f(x)=16x2−>od x0=1
g('x)=1 a nei istnieje od x0?
x0=−4
3 lut 18:54
Eta:
1/ ok

licz zatem dla x
o= − 4
3 lut 19:01
Maciej: no tak policzylem i wyszlo mi f(x0)=1
g(x0) nie wiem jak jak pochodna to 1?
3 lut 19:16
Eta:
to i g'(−4)= 1 , bo funkcja jest stała
3 lut 19:25
Maciej: no tak hhehe
3 lut 19:28
Maciej: czyli 1−1
−−−−−−−−
1+1
3 lut 19:29
Maciej: w2 nie widze punktu przeciecia
3 lut 19:31
Maciej: a nie 0 i 2
3 lut 19:32
Maciej: to sieczna nie styczna
3 lut 19:40
Maciej:
3 lut 19:53
Maciej:
3 lut 20:27
3 lut 20:33