kąt
On: wyznacz kąt przecięcia się krzywych
i jak zrobić do tego rysunek ?
f1(x) = 16/−x f2(x)=8+x
27 sty 03:22
Basia:
kąt przecięcia się krzywych to kąt między stycznymi do krzywych w punkcie ich przecięcia
16 = −8x−x
2
x
2+8x+16=−
Δ=8
2−4*1*16 = 64−64=0
| | −16 | | 16 | |
f1'(x) = |
| *(−1) = |
| |
| | (−x)2 | | x2 | |
f
2'(x) = 1
f
2'(−4) = 1
ich kąt przecięcia = α−β=0
bo prosta y=x+8 jest styczną do f
1(x) w punkcie x
0= −4
27 sty 03:52
On: a jak rysunek do tego zrobić ?
27 sty 03:58
Basia:
| | −16 | |
narysować hiperbolę y = |
| i prostą y = x+8 |
| | x | |
nic więcej
27 sty 06:48