sQSqsQSq
karolajn: Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań
{x+y=k
{3x−2y=2k−1
jest taka para liczb (x,y), że |x|≤12 i |y|≤12 ?
Wyliczyłem w,Wx,Wy, x, y. Podstawiłem to pod wartość bezwzględną, jednak nie wiem jak to
policzyć.
3 lut 20:13
Godzio:
2x + 2y = 2k
3x − 2y = 2k − 1 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 4k − 1 | | k + 1 | |
5x = 4k − 1 ⇒ x = |
| , y = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| 4k − 1 | | 4k − 1 | |
| ≤ 12 i |
| ≥ −12 |
| 5 | | 5 | |
4k − 1 ≤ 60 i 4k − 1 ≥ −60
4k ≤ 61 i 4k ≥ −59
teraz wyznacz y i sprawdź czy isnieje część wspólna
3 lut 20:17
bart: takie samo zadanie bylo juz dzisiaj
| | 1 | | 1 | |
ale bylo |x|≤ |
| i |y|≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
wiec chyba karolajna zle przepisala zadanie, wnioskujac tez po rozw
3 lut 20:24
karolajn: Napewno pomiędzy bedzie "i" a nie "lub" ?
3 lut 20:36
karolajn: Rozwiązałem i wyszło mi
dla x
k∊<−3/8 ; 7/8>
dla y
k∊<−7/8;3/8>
W odpowiedziach jest k∊<−3/8; 7/8>
Dlaczego ?
3 lut 20:46
karolajn: tam oczywiście nie było 12 tylko 1/2
3 lut 20:46
karolajn: podbijam
3 lut 21:06
karolajn:
3 lut 21:17
karolajn:
3 lut 21:44
karolajn:
3 lut 22:08
Godzio:
sprawdź swoje obliczenia
3 lut 22:24
karolajn: pomnożyłeś 1/2 przez 5 ?
3 lut 22:40
3 lut 23:04
Wojtek: Chciałbym podziękować, Dziekuję!
7 maj 00:57