OBLICZ POCHODNĄ FUNKCJI ZLOŻONEJ
A.M.: f(x)=
3√1+3ln(5x+2) =
proszę o pomoc
4 lut 11:14
jo: Co pierwsze bys zrobił(a)? Spróbuj zacząć a później będzie z górki
4 lut 11:18
Maciej622: Najpierw zamień pierwiastek 3−go stopnia na potęgę

a potem już we wzorów dasz sobię radę
4 lut 11:22
A.M.:
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| (1+3ln(5x+2)) |
| −1*(1+3ln(5x+2))'= |
| | 3 | | 3 | |
=
4 lut 11:30
Maciej622: no i teraz oblicz pochodną (1+3ln(5x+2))' to jest iloczyn

czyli ... jest wzór

(1+3ln * (5x+2))' = ...
4 lut 11:34
maciej: bzdury piszesz Maciej622, nie mąć ludziom w glowie
4 lut 12:02
Maciej622: ta? czemu?
4 lut 12:30
jo: | | 1 | | 1 | | 5 | |
f'(x) = |
| (1+3ln(5x+2))−2/3*3* |
| *5 = (1+3ln(5x+2))−2/3* |
| = |
| | 3 | | 5x+2 | | 5x+2 | |
4 lut 12:34