prawdopodobieństwo.
andzia2446: W pudełku jest 7 płyt CD włożonych losowo. Na trzech z nich znajdują się gry komputerowe.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że wszystkie płyty z grami komputerowymi znajdują się
obok siebie?
2). Drużyna siatkówki składa się z 6 zawodników, z których jeden jest kapitanem drużyny. Do
kontroli antydopingowej wybiera się 2 zawodników . Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia ,
że kontroli poddany zostanie kapitan?
3)Do windy stojącej na parterze w budynku 8−pietrowym wsiadło 5 osób. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wszystkie osoby wysiadają na różnych piętrach?
4)Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7)losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry i zapisujemy je w
kolejności losowań otrzymując liczbę dwucyfrową. Ile spośród tych liczb jest parzystych?
5)Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w sumie co
najmniej 8 oczek?
6)ze zbioru liczb(1,2,3,4,5)losujemy 2 liczby i zapisujemy w kolejnosci wylosowania.oblicz
prawdopodobienstwo otrzymania liczby podzielnej przez 5
2 lut 20:27
andzia2446: prosze pomozcie,chociaz jedno,mam to na prace kontrolna ale z tego jestem zielona
2 lut 20:31
Eta:
Pomagam........... tzn. rozwiązuję
2 lut 21:32
Eta:
1/ |Ω|= 7!
3 płyty z grą komputerową : XYZ
można względem siebie przestawić na 3! sposobów i na 5−ciu miejscach
pozostałe 4 płyty na 4! sposobów
|A|= 3!*5*4!
| | 3!*5*4! | | 1*2*3 *5*4! | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
|
|
| | 7! | | 4!*5*6*7 | | 7 | |
2/ 6 zawodników w tym 1 kapitan
| | | | 6! | | 4!*5*6 | |
|Ω|= | = |
| = |
| = 15
|
| | | 2!*4! | | 2*4! | |
3/ 5osób → 8 pięter
|Ω|= 8
5
A −−− każda osoba wysiadzie na innym piętrze
pierwsza ma do wyboru 1 z 8−− pięter
druga już tylko 1 z 7 pięter
itd
|A|= 8*7*6*5*4=.......
| | 8*7*6*5*4 | |
P(A) = |
| = ......... dokończ rachunki
|
| | 85 | |
4/ {1,2,3,4,5,6,7}
losowanie bez zwracania
|Ω|= 7*6= 42
A={12, 14, 16, 24, 26, ............. ,64 } wpisz pozostałe ( cyfry nie mogą się powtarzać
|A|= 18
5/ |Ω|= 6
2= 36
A={(2,6) (3,5) (3,6), (4,4) (4,5) ............ , (6,6)} .wpisz pozostałe
|A|= 15
2 lut 21:53
Eta:
jeszcze jedno, nie zauważyłam

6/ |Ω|= 5*4= 20
A= {15, 25, 35, 45}
|A|= 5
Powodzenia w przepisywaniu

P.S. Napisz jaką ocenę dostałam z tej pracy kontrolnej
2 lut 21:59
Eta:
Poprawię chochlika ( bo obniżą mi ocenę

6/ |A|=
4
2 lut 22:01
Eta:
He he

........ i po co mi to było?
Widzę,że
andzia zabrała "tyłek" .......
przepisze gotowca i nawet dziękuję nie powie
2 lut 22:05
Bogdan:
I dlatego
Eto nawet tego nie tknąłem. Wiemy z doświadczenia na tym forum, że przy
dużej liczbie wrzuconych zadań chodzi o gotowca. Pozdrawiam
2 lut 22:14
Eta:
To,że chodzi o gotowca... to wiedziałam
andzia wyraźnie i bez ogródek napisała:
"mam to na pracę kontrolną , ale z tego jestem zielona"
Myślałam,że przynajmniej napisze słowo ......dziękuję!
3 lut 00:19
andzia2446: dopiero dzis zajrzałąm,dzeki wam wszystki ,napisze jaka ocene dostałas ,dzieki ,dzieki
wielkie,pozdrawiam
4 lut 11:06
andzia2446: tobie Bogdan jest dobrze tak mowic,nie wiesz jak to jest pracowac,miec dwojke dzieci i uczyc
sie,w maju matura, zajecia sa zaoczne tempo nauki ogromne a na jednej lekcji 3−4 tematy,zanim
cos zrozumie juz jest inny temat,na szczescie do tej pory jakos sobie radze ale z zadaniami
tekstowymi zawsze miałam problem i mam,a prawdopodobienstwo i kombinatoryka poniekad sa
zadaniemi tekstowymi,liczyłam na wyrozumiałosc a tu taka zmyłka,dzieki Eta jeszcze raz ,sory
ze predzej nie podziekowałam ale poprostu nie zagladałam,bo juz myslałam ze lipa i musze jakos
sama cos kombinowac.
4 lut 12:17