podaj dziedzine i doprowadz do prostszej postaci wyrazenie
k: wytlumaczy mi ktoś ,jak rozwiązac te 2 przyklady?
1.
x−1x2−1=
2.
2xx2+x=
3 lut 17:40
Eta:
Używaj dużej literki "U" do zapisu ułamków
tak ma być ?
3 lut 17:45
Kejt:
1) dziedzina:
w mianowniku nie może być zero, więc:
x2−1≠0
x≠... ⋀ x≠...
2) potem rozpisz mianownik ze wzoru na różnicę kwadratów i skróci Ci się z licznikiem..
3 lut 17:46
Eta:
1/ rozkładasz mianownik na czynniki x
2−1= (x−1)(x+1)
D; mianownik ≠0 => (x−1)(x+1) ≠0 => x ≠1 i x ≠ −1
D= R \ {−1,1}
teraz możemy uprościć ułamek przez ( x−1)
2/ podobnie: x
2+x= x( x+1) ≠0 => x ≠0 i x ≠ −1
D= R \ {−1,0}
| | 2x | |
|
| =......... dokończ |
| | x(x+1) | |
3 lut 17:50
k: tak ma być,dzięki
3 lut 17:52
utan:
3 lut 17:55
k: mam zadane 14 przykladów,i powiem wam,ze potrafie policzyc delte i dziedzine,miejsce zerowe
kiedy delta wynosi 0,tylko wlasnie najgorzej jest mi podlozyc pozniej te liczby i to wszystko
uproscic

posiedze nad tym chwilę i jakoś to zrozumiem,wielkie dzięki
3 lut 17:56