Równanie różniczkowe
hZr: Otóż, mam policzyć takie równanie różniczkowe
y"−3y'+2y=(x2+x)e3x
Umiałby to ktoś rozkiminić?
3 lut 22:25
Trivial:
Może tak:
y = ze
3x
y' = e
3x(z' + 3z)
y'' = e
3x(z'' + 6z' + 9z)
y'' − 3y' + 2y = (x
2 + x)e
3x
e
3x[z'' + 6z' + 9z − 3(z' + 3z) + 2z] = (x
2 + x)e
3x
z'' + 3z' + 2z = x
2 + x
z' = x + a
z'' = 1
1 + 3x + 3x + x
2 + 2ax − 1 = x
2 + x
x(5 + 2a) = 0
2a = −5
| | x2 | | 5 | | 1 | |
y = ( |
| − |
| x − |
| )e3x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lut 23:11
Trivial:
Pomyliłem się w jednym miejscu, a potem już poszło...
z' = x + a
z'' = 1:
1 + 3x + 3a + x
2 + 2ax + 2b = x
2 + x
x(2 + 2a) + 2a + 2b + 1 = 0
2 + 2a = 0
2a + 2b + 1 = 0
a = −1
| | x2 | | 1 | |
y = ( |
| − x + |
| )e3x |
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieję, że teraz dobrze.
3 lut 23:36
Trivial:
A jednak, widocznie nie mój dzień.

x(2 + 2a) +
3a + 2b + 1 = 0
2 + 2a = 0
3a + 2b + 1 = 0
a = −1
b = 1
Teraz to musi już być dobrze!
3 lut 23:51