Planimetria
ICSP: W trójkącie ABC poprowadzono dwie proste równoległe do boku AB. Podzieliły one trójkąt na
figury o równych polach. Oblicz długości odcinków na jakie te proste podzieliły bok AC, jeśli
ma długość 3√3.
Problem mam w tym zadaniu że wprowadziłem 9 zmiennych i ułożyłem układ równań z 7
niewiadomymi(za mało równań). Jednak musi być jakiś prosty sposób. Mozę jakaś podpowiedz? Wiem
że muszę skorzystać z twierdzenia Talesa i możliwe że również z podobieństwa trójkątów.
3 lut 21:06
Eta:
![rysunek](rys/21683.png)
Witam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
jeżeli figury:
| Pf1 | |
f1 ~ f2 w skali k => |
| = k2 , k >0
|
| Pf2 | |
| √6 | |
ΔMNC ~ ΔABC w skali k12= 23 , k>0 to k1= |
|
|
| 3 | |
| √3 | |
ΔKLC ~ ΔABC w skali k22= 13 , to k2= |
|
|
| 3 | |
i mamy:
Myślę,że już dalej sobie poradzisz
![](emots/2/oczko.gif)
odp: od góry od punktu C :
3 , 3(√3−√2) , 3(√2−1)
3 lut 23:04
Eta:
i znów ten chochlik mi namieszał ( wrrrrr)
oczywiście ma być:
ΔKLC ~ΔABC w skali k
12=
23
ΔMNC ~ ΔABC w kali k
22=
13
Sorry , za ten poprzedni zapis
3 lut 23:10
Eta:
@
ICSP ........ pasuje?
3 lut 23:27
ICSP: Dzięki bardzo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie wpadł bym na to sam.
3 lut 23:51
ICSP: Wiem ze to nic w odpowiedziach nie zmienia, ael czy boki nie powinny być inaczej ułożone od
wierzchołka C? To znaczy:
3 , 3(√2−1) , 3(√3 − √2)
4 lut 06:29