matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi pomocy
Vathaz:
Dla jakiej wartości parametru "a" funkcja "f" określona wzorem:
sin2x
f(x) = {
dla x ≠ 0;
x
{ a dla x = 0 ...jest ciągła w punkcie x = 0?
4 lut 00:57
kachamacha:
a=2
4 lut 01:02
Bogdan:
sin2x
2sin2x
lim
x→0
= lim
x→0
= 2 * 1 = 2
x
2x
sinx
bo lim
x→0
= 1
x
f(0) = a ⇒ a = 2
4 lut 01:03
Vathaz:
podziękował
4 lut 01:25