podobieństwo. POMOCY
szmaragdxd:

Jaką miarę ma kont α ?
kąt z szarą kreską ma 80 stopni
kąt z zieloną kreską ma 125 stopni
kąt z czerwoną kreską to α
3 lut 22:37
kachamacha: α=45
3 lut 22:39
szmaragdxd: a możesz mi powiedzieć jak to policzyć ?
3 lut 22:42
kachamacha: czworokąt wpisany w okrąg ma własność
suma przeciwległych kątów wynosi 180
w ten sposób znalazłam kąt po drugiej stronie 80 i wyszło 100
do niego szukam przyległego i wychodzi 80
podobnie szukam przyleglego do 125 i wychodzi 55
zatem trójkącik w którym jest kąt α ma kąty 55, 80 i dalej z sumy kątów Δ−a zostaje nam 45
3 lut 22:45
szmaragdxd: tak , ja wiem jakie są własności tylko nie mam pojęcia jak napisać żeby wyszło tak jak trzeba.
chciałabym aby zamiast słów było tylko liczenie
3 lut 22:49
kachamacha: gdyby rysunek zawierał nazwy wierzchołków ( litery) to byłoby czytelniej
3 lut 22:51
szmaragdxd:

powiedzmy , że czerwony to A , niebieski B, zielony C, fioletowy D, rudy E.
przepraszam , ze tak to wygląda ale nie umiem pisać na rysunku
3 lut 22:56
kachamacha: ja też nie opanowałam jeszcze rysowania
3 lut 22:58
kachamacha: wiemy że
<BAD=80
<AEC=125
3 lut 23:00
kachamacha: szukamy <EDC
3 lut 23:00
kachamacha: z własności czworokąta w okręgu mamy że <A +<C=180 zatem <C=100
3 lut 23:01
kachamacha: czyli <BCE=100 a <ECD jest do niego przyległy czyli 180−100=80 zatem <ECD =80
podobnie <AEC=125 a do niego jest przyległy <CED zatem 180−125=55 czyli <CED =55
3 lut 23:04
kachamacha: jestesmy teraz w Δ−cie ECD
<C=80
<E=55 czyli <D (nasz α) wynosi: 180−55−80=45
3 lut 23:05
szmaragdxd: dziękuję ci bardzo .
3 lut 23:06
kachamacha:
3 lut 23:07