:(
karolineczka: Funkcja f okreslona jest wzorem:
f(x) = mx2+4x+1
Wyznacz te wartości liczby m, dla których wierzchołek paraboli, będącej wykresem funkcji f,
leży na prostej y=−x−5.
3 lut 20:14
Roman: | | −b | |
Wierzchołek P =(p,q) p = |
| q=U{−Δ}{4a) |
| | 2a | |
podstawiasz pod prostą:
q=−p−5
U{−4}{2m) = U{−16+4m}{4m)
3 lut 20:19
Roman: | | −b | |
Wierzchołek P =(p,q) p = |
| |
| | 2a | |
podstawiasz pod prostą: q=−p−5
3 lut 20:21
3 lut 20:23
Roman: sorka źle m się skraca po lewej ... m=2
3 lut 20:24
Bogdan:
Romanie − przelicz jeszcze raz
3 lut 20:39