prosze o pomoc
k: wyznacz dziedzine i uprość wyrazenie
KTO MOGLBY MI WYLUMACZYĆ JAK MAM JE UPROŚCIC?
LICZEBNIK:Δ=25 x1=−2,x2=3
MIANOWNIK:Δ=9,x1=−2,x2=1
nie wiem jak się dalej za to zabrac potrzebuje to na jutro zrozumiec,a na dodtaek podobnych
przykladów mam 13
3 lut 22:29
kachamacha:
LICZNIK

!
skoro jest tak jak piszesz to taki ułamek mozna przedstawic w postaci:
3 lut 22:32
kachamacha: skracasz (x+2)
a dziedziną są x rzeczywiste bez −2 i 1
3 lut 22:32
ICSP: Po pierwsze : Dziedzina to wszystko oblicz mianownika równego 0. Na twoim przykładzie:
x
2 + x + 2 ≠ 0 ⇔ x ≠ − 2v x ≠ 1
D: x ∊ R\{−2;1}
Teraz skracanie:
Zapisujemy te dwa ułamki w postaci iloczynowej:
| (x+2)(x−3) | |
| Jak myślisz co się skróci? |
| (x+2)(x−1) | |
3 lut 22:33
k: hahah tak tak licznik,sorka śpię już <przypał>
3 lut 22:34
k: no skroci x+2
3 lut 22:35
ICSP: Chyba postać iloczynową funkcji kwadratowej znasz?
3 lut 22:37
k: tak znam te wzory,wiem ze gdy delta=0 to licze x0 itd...
tylko ja po prostu nie potrafie tego podłozyc,chyba jestem zbyt głupia...
3 lut 22:42
k: OK ZROBIŁAM!
dzięki ICSP bo jakbym nie skojarzyla,ze jest jeszcze postac iloczynowa to nie wiem,a tak btw to
nie cieprie matmy i męczę sie z nią juz ostatnie 2 lata
3 lut 22:57