Adnrzej kiełbasa Funkcja liniowa
Jeruzalem: 1.60 Naszkicuj wykres funkcji f(x) = ||x−2|−2|−2, a następnie określ w zależności od parametru
k, liczbę rozwiązań równania f(x) = k
Z góry dzieki
3 lut 23:22
Godzio:
Pomogę
3 lut 23:27
Jeruzalem: dzięki godzio
3 lut 23:28
Jeruzalem: Najbardziej mam właśnie mam problem z rysowaniem wykresów funkcji z wartością bezwzględną nie
wiem kiedy obija się symetrycznie względem OY kiedy OX
3 lut 23:29
Godzio:
przesunięcie o wektor [2,−2]
f(x) =
|x| ⇒
|x − 2| − 2
3 lut 23:36
Godzio:
symetria częściowa względem OX przesunięcie o wektor [0,−2]
⇒
||x − 2| − 2| ⇒
||x − 2| − 2| − 2
dla k ∊ (−
∞,−2) ⇒ brak rozwiązań
dla k ∊ (0,
∞) ∪ {−2} ⇒ 2 rozwiązania
dla k = 0 ⇒ 3 rozwiązania
dla k ∊ (−2,0) ⇒ 4 rozwiązania
3 lut 23:36
Godzio:
| | |x| + 1 | |
na samego x np. |
| ⇒ względem OY |
| | |x| − 1 | |
| | x + 1 | |
na całą funkcję np. | |
| | ⇒ względem OX |
| | x − 1 | |
3 lut 23:37
Jeruzalem: dzięki bardzo
3 lut 23:41
Violline: cześć, czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi co się wgl robi aby obliczyć możliwości
podstawienia tego parametru? nie rozumiem tego kompletnie, a przepisanie rozwiązań mnie nie
satysfakcjonuje. z góry dziękuję
2 paź 15:54