nierownosc wyznacznikowa
Katarzyna:): nierownosc wyznacznikowa:
| x
3 3 2|
| x −1 1|
| 0 1 4|
wychodzi mi z tego rownianie: −3x
3 + 14x >0 i co dalej z tym
3 lut 17:48
Katarzyna:): oczywiscie −5x3
3 lut 17:48
ICSP: Jeśli ci takie równanie wyszło to chyba nie jest problemem narysowanie takiego wykresu i
odczytanie rozwiązania?
3 lut 17:49
Katarzyna:): no wlasnie nie wiem jak to zrobic:( jestem początkująca, prosze zeby ktos to zrobil
przeanalizuje to dokladnie
3 lut 17:51
Katarzyna:): i jak
3 lut 17:56
ICSP: Przepraszam. Ty uczysz się rozwiązywać wyznaczniki macierzy a nie potrafisz rozwiązać równania
wielomianowego?
3 lut 18:07
Katarzyna:): no takiego nie potrafie umiem jak jest ciaglosc w postaci x3+x2+x, to jeśli taki jesteś mądry
to moze mi pomozesz?
3 lut 18:08
ICSP: Powiem że pierwszy raz widzę osobę która rozwiązuje macierze a nie zna wiadomości z drugiej
klasy liceum.
−5x
3 + 14x >0
1. Liczę miejsca zerowe
−5x
3 + 14x = −x(5x
2 − 14) = −x(x−
√14/5)(x+
√14/5)
pierwiastki:
x = 0 pierwiastek jednokrotny
x =
√14/5 pierwiastek jednokrotny
x = −
√14/5 pierwiastek jednokrotny.
Teraz rysuję wykres funkcji i z wykresu odczytuję że
−5x
3 + 14x >0 ⇔ x ∊ (−
∞ ; −
√14/5) suma (0;
√14/5)
| | 14 | |
Adnotacja zapis 14/5 oznacza |
| |
| | 5 | |
3 lut 18:13
3 lut 18:15
Katarzyna:): ja chodze do 2 klasy gim.

dziekuje bardzo
3 lut 18:19
ICSP: macierze w drugiej klasie gimnazjum

Skąd to się tam wzięło?
3 lut 18:35
Katarzyna:): nie wiem nauczyciel nam wprowadził macierze a to coś nie normalnego
3 lut 21:13
ICSP: Macierze są na studiach a ich zaczątki w liceum przy metodzie wyznacznikowej, więc macierze w
gimnazjum są czymś niezwykłym.
3 lut 21:14
Katarzyna:): a to nie wiedziałam

jutro na matmie się go o to zapytam
3 lut 21:22
ICSP: Możesz za to się nauczyć rozwiązywać układy równań metodą wyznacznikową oraz eliminacją Gaussa.
3 lut 21:24
Katarzyna:): dobrze wiedzieć
3 lut 21:25