wyznacz dziedzine funkcji y
madzia: | | √x2+5x−6 | |
prosze opomoc w zadaniu pilnie wyznacz dziedzine funkcji y, y= |
| |
| | x+5 | |
3 lut 18:37
ICSP: D : x+5 ≠ 0
x2 +5x − 6 ≥ 0 .
3 lut 18:38
Kejt:
x2+5x−6≥0
x+5≠0
oblicz to..
3 lut 18:38
madzia: jak to zapisać?
3 lut 18:39
Kejt: musisz to rozwiązać..
3 lut 18:39
utan: jako układ równań:
{ x2 + 5x − 6 ≥ 0
{ x + 5 ≠ 0
{ .......
{ .......
a potem bierzesz część wspólną i masz dziedzinkę
3 lut 18:40
madzia: x≠5
x≥6 x≥1
tak?
3 lut 18:41
madzia: a jak to zapisać?
3 lut 18:48
ICSP: nie.
3 lut 18:48
madzia: a jak poprawnie?
3 lut 18:49
ICSP: D : (−∞;−6> suma <1;5) suma (5 ; +∞)
3 lut 18:51
madzia: x≠−5
3 lut 18:51
madzia: a mozesz wyjasnic skad sie to więlo?
3 lut 18:55
ICSP: Najpierw rozwiązanie trójmianu kwadratowego:
x2 + 5x − 6
Δ = 49
√Δ = 7
x1 = 1
x2 = −6
Ponieważ a >0 parabola maleje i przecina oś ox z punktach 1 oraz 6.
Skoro tak to przyjmuje wartości dodatnie lub równe 0 w przedziałach. (−∞;−6> suma <1;+∞)
Z tego przedziału musisz jeszcze wyrzucić 5. Stąd taki wynik.
3 lut 19:00
ICSP: Małą poprawka: skoro a>0 to parabola najpierw maleje a później rośnie.
3 lut 19:00
madzia: a ta jest −5 czy 5?
3 lut 19:07