fhhg
pomocyy: mam klopot z tymi przykladami.
oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w podanym przedziale, jesli
a) f(x)= −x2+2x+5 x∊<0;3>
b) f(x)= x2+3x+4 x∊<−1;0>
4 lut 16:42
romuland: oblicz: wierzchołek funkcji, sprawdź czy mieści sie w tym przedziale, następnie zwróc uwagę na
to czy funkcja jest ograniczona przy najmniejszej wartości y czy przy najwiekszej
(współczynnik a) i w zależności od tego, sprawdzasz ( jeśli potrzeba) wartość funkcji dla x
granicznych w tym przedziale.
4 lut 16:47
pomocyy: chociaz zeby ktos pokazal jak sie robi jeden przyklad....
4 lut 16:49
R.W.17l: Ja to zawsze tak robiłem
Liczyłem xWIERZCHOŁKA, jeśli należy do przedziału, to jest on największą/najmniejszą
wartoscią
Jeżeli nie należy to rysowałem i patrzyłem...
4 lut 16:50
R.W.17l: 1.
−x2+2x+5
xW=−b/2a=−2/−2=1
1 należy do <0,3> czyli jest największą wartością
4 lut 16:51