Bardzo proszę o pomoc....
Ania: Zadanie z prawdopodobieństwa.
Winda może się zatrzymać na dowolnym z 8 pięter, w windzie znajduje się 5 pasażerów. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wszyscy pasażerowie wysiądą na tym samym piętrze.
3 lut 18:41
Eta:
pasażer → piętro
5 → 8
|Ω|= 85
A −− wszyscy wysiądą na tym samym piętrze
czyli 8 możliwości
|A|= 8
P(A)= ........
3 lut 18:54
Kwachu: Ja bym to zrobil 8*5=40
Ale nie jestem pewien, czy to akurat dobra metoda w tym zadaniu. Z prawdopodobiestwa jestem
noga
3 lut 18:55
Kwachu: Rzeczywiscie moze byc jak pisze Eta
3 lut 18:56
Ania: Mi też się wydaje że tak jak Eta, pogubiłam się przy mocy zbioru A, gdyby wysiadali na różnych
to byłoby kombinatorycznie , a że na jednym to nie miałam zielonego pojęcia jak to zrobić

ale dziękuję Wam za pomoc
3 lut 19:00
annaewa41: π
12 lis 16:59
annaewa41: hahahahah
12 lis 16:59