trygonometria
czekolada: | | 1 | |
jak rozwiazac cox=sinx + 1 |
| |
| | 2 | |
po narysowniu wykresu wlasnorecznie w tym wypadku nie widac dokladnie miejsc przeciecia..
4 lut 00:05
kachamacha: a może tak:
przenis sin na lewo
zastąp cosx=sin(π2−x)
i dalej skorzystaj ze wzoru na róznicę sinusów
4 lut 00:11
kachamacha: dostaniesz równanie tylko z cosinusem bo sinus tego co wyjdzie da się wyliczyc (x znikną)
4 lut 00:12
Bogdan:
Spróbuj układem równań. Drugie równanie to sin2x + cos2x = 1
4 lut 00:12
kachamacha: no tak
banalnie
4 lut 00:13
Bogdan:
To równanie nie ma rozwiązań, sprawdź zapis równania.
4 lut 00:15
czekolada: z ukladu równan Δ<0 , czyli nie ma takich punktow wspolnych
4 lut 00:18
czekolada: zadanie bylo 2(cosx−sinx)
2−5(cosx−sinx)+3=0
i podstawilam 't' za cosx−sinx
| | π | |
i wyszlo mi,ze cosx−sinx=1 i tutaj rozwiazania odczytalam z wykresu. − |
| +2kπ , i 1+2kπ |
| | 2 | |
a drugie wyszlo cox=sinx+1,5
dobrze to pierwsze zrobilam

?
4 lut 00:21
Bogdan:
Można brak rozwiązania tak uzasadnić:
| | π | | π | | π | |
cosx − sinx = sin( |
| − x) − sinx = 2sin( |
| − x) cos |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | | π | |
= 2* |
| sin( |
| − x) = √2sin( |
| − x) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
Największa wartość jaką osiąga √2sin( |
| − x) jest równa √2 ≈ 1,41 < 1,5 |
| | 4 | |
Nie ma więc rozwiązania
4 lut 00:25
czekolada: dziekuje
4 lut 00:28
Bogdan:
Rozwiązań nie powinno się odczytywać z rysunku, jeśli nie ma takiego polecenia w zadaniu.
Tu też można rozwiązać układ równań:
cosx − sinx = 1
sin2x + cos2x = 1
4 lut 00:31
czekolada: nas facet na kursie maturalnym uczyl zeby odczytywac z rysunku..bo tak niby jest najlatwiej,
ale wlasciwie tez mi sie to wydawalo dziwne,bo juz w takim zadaniu jak powyzej (z 1.5) nie ma
pewnosci,ze faktycznie sie nie przetną bo to może być kwestia złego narysowania zaokrągleń
4 lut 00:41
czekolada: chociaz po narysowaniu wlasnie najpierw bralam pod uwage,ze tych punktow wspolnych nie ma
4 lut 00:41