Obliczyć granicę
Vathaz: Obliczyć granicę
lim n→+∞ [(n+3)/(n+1)](n−1)
3 lut 16:22
Vathaz: to n−1 to potęga na końcu jak coś
3 lut 16:26
Vathaz: | | n + 3 | |
( |
| ) n−1 tak to powinno wyglądać |
| | n + 1 | |
3 lut 16:31
Jack:
| | n+3 | | n+1+2 | | 2 | |
zauważ, że |
| = |
| =1+ |
| |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
3 lut 16:39
Vathaz: <facepalm> xD dziękować
3 lut 16:41
Vathaz: czyli e2
3 lut 16:42
Vathaz: | | 2 | |
ale zaraz ... tam jest jeśli nawet (1+ |
| )n−1 a ma wyjść e2 znak mianownika z |
| | n + 1 | |
potęgą się nie zgadza żeby było e
2 oba muszą być n−1
3 lut 16:52
Jack:
| | 2 | | 2 | |
(1+ |
| )n−1=(1+ |
| )n+12*....
|
| | n+1 | | n+1 | |
Teraz policz co wpisać w miejsce kropek
3 lut 16:58
Vathaz: pojęcia nie mam

krok po kroku jakbyś mógł jak zamienić n−1 na n+2
3 lut 17:32
Jack:
Oznacz sobie "...." przez "x" i wylicz "x".
3 lut 17:35