matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Monika:
Pomocy nie mam pojęcia jak to zrobić
∫xcos(2x
2
)dx
3 lut 20:37
kachamacha:
podstawienie 2x
2
=t 4xdx=dt
3 lut 20:39
kachamacha:
czyli xdx=
dt
4
3 lut 20:39
kachamacha:
1
1
1
∫costdt=
sint+C=
sin(2x
2
)+C
4
4
4
3 lut 20:41