podobieństwo
proszępomóż: Ustal, czy na podstawie poniższych danych można stwierdzić, że trójkąty ABC i UVW są podobne.
a) |AB|=9, |BC|=6, |AC|=5,
|VW|=\frac{5}{3}, |UW|=2, |UV|=3
B) |BC|=10, |AC|=15, |kąt ACB|=70 o
|UW|=5, |VW|=3, |kąt VWU|=70 o
c)|kąt ABC|=35 o, |kąt BCA|=70 o,
|kąt WVU|=35 o, |kąt UWV|=75 o
3 lut 22:57
proszępomóż: może mi ktoś pomóc ?
3 lut 23:10
kachamacha: a) nie są
3 lut 23:11
kachamacha: b) nie są
3 lut 23:12
kachamacha: c) są
3 lut 23:13
proszępomóż: dlaczego piszesz same odpowiedzi?
możesz napisać rozwiązanie ?
3 lut 23:13
kachamacha: w A) nie zachodzi cecha bbb
w b) bkb
a w c) zachodzi cecha kkk
3 lut 23:15
Godzio:
| | 9 | | 6 | | 5 | |
a) zachodzi |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | | |
3 lut 23:16
kachamacha: tak
zwracam honor
źle dobrałam w pary boki
3 lut 23:18
Godzio:

c) wyjaśnienie
3 lut 23:18
Godzio:
| | 10 | | 15 | |
b) wyjaśnienie: |
| ≠ |
| |
| | 5 | | 3 | |
3 lut 23:20
proszępomóż: dziękuję
3 lut 23:24