MAM problem
qzqz: Przedstaw na osi liczbowej zbiory A,B, A∩B oraz A∪B gdy ;
A= {x : x∊R ∧ I x − 5 I=3} , {x : x∊R ∧ I x+1 I≤7 }
A Ix−5I=3
x−5=3 ∨ x−5= −3
x=3+5 x= −3+5
x=8 x=2
i teraz mam problem jak zaznaczyc na osi

plis pomocy
B Ix+1I≤7
x +1≤7 ∨ x+1≥ −7
x≤7−1 x≥ −7−1
x ≤ 6 x≥ −8
3 lut 18:36
kachamacha: na osi tylko zaznaczasz nierówności
3 lut 18:42
qzqz: ale jak? 2 i 8
3 lut 18:43
Bogdan:

Odnośnie B.
Błędny jest zapis: x + 1 ≤ 7 ⋁ x + 1 ≥ −7. powinno być: x + 1 ≤ 7 ⋀ x + 1 ≥ −7
Można również zapisać tak: −7 ≤ x + 1 ≤ 7 ⇒ −8 ≤ x ≤ 6
A∪B = <−8, 6>∪{8}
A∩B = {2}
3 lut 18:54