kto umie rozwiazac?
karolineczka: Rozwiaż nierównosc:
(x−4)2+(x−4)(x+2) > badz rowne 0
3 lut 20:11
Roman: (x−4) [ x−4 + x+2 ]≥ 0
3 lut 20:14
Roman: x=4 V x=2 dalej chyba wiesz...
3 lut 20:15
Bogdan:

Wyłączamy: (x − 4)
(x − 4)(x − 4 + x + 2) ≥ 0 ⇒ (x − 4)(2x − 2) ≥ 0 ⇒ 2(x − 4)(x − 2) ≥ 0
x∊ ......
3 lut 20:15
kachamacha: (x−4)(x−4+x+2)≥0
(x−4)(2x−2)≥0
X=4 x=1 i na wykres pomocniczy rzucić
będzie parabola, skierowana ramionami do góry
odp: x nalezy do przedziału (−∞,1> suma<4,∞) ( nie wchodzą mi symbole

)
3 lut 20:15
kachamacha: o Bodzio
3 lut 20:15
kachamacha: Bodzio błąd powinno być ( x−1) zamiast (x−2)
3 lut 20:16
Bogdan:

Nakopię chochlikowi,
kacha dziękuję

Poprawiam:
(x − 4)(2x − 2) ≥ 0 ⇒ 2(x − 4)(x − 1) ≥ 0
x∊(−
∞, 1>∪<4, +
∞)
Kliknij
kacha w przycisk
inne na pasku nad polem tekstowym, znajdziesz tu
różne przydatne symbole i znaki, m.in. ∪, ∩ i inne
3 lut 20:23
kachamacha: wiem wiem i u mnie kwadraciki się pokazują
3 lut 20:25
kachamacha: nie jestem na swoim kompie więc nie chcę tu nic mieszać
3 lut 20:26