ile to jest log _1_0^2^0
szypi: ile to jest log 1020 .Proszę o pomoc
3 lut 23:20
kachamacha: jezu−trochę kosmiczny zapis
3 lut 23:21
kachamacha: czy to może jest tak? :
log1020?
3 lut 23:21
szypi: tak to jest jak pisze kachamacha
3 lut 23:28
kachamacha: więc wynik jest 20
3 lut 23:29
Eta:
logaan= n*logaa= n*1=n
3 lut 23:29
szypi: 10 do potęgi 20 to jest 20?
3 lut 23:30
kachamacha: nie nie
10 do jakiej potęgi nalezy podnieść żeby wyszło 1020?
do potęgi 20
stąd wynik 20
3 lut 23:31
Eta:
log1020 = 20*log10= 20*1= 20
3 lut 23:31
szypi: na to wychodzi że 10 do potęgi 20 jest 20 ...dobrze rozumiem logarytmy jeśli log39 jest 2
3 lut 23:33
kachamacha: nie
3 lut 23:35
szypi: to źle to napisałem chodzi mi o log10 20 .Tak że log39 wychodzi 2
3 lut 23:37
szypi: ponieważ 3 do potęgi 2 da mi 9.A chodzi mi o to ile 10 do potęgi x da mi 20 ?
3 lut 23:38
kachamacha: aaa
10x=20?
3 lut 23:39
szypi: tak
3 lut 23:39
szypi: o to mi właśnie chodzi.sory że źle to napisałem
3 lut 23:40
kachamacha: no to z takim wynikiem jest trudniej
3 lut 23:40
szypi: właśnie dlatego nie mogę tego rozwiązać .szukam na to odpowiedzi
3 lut 23:41
kachamacha: czyli miało być log1020?
3 lut 23:43
szypi: tak miało być.
3 lut 23:44
szypi: cholernie ciężki przykład
3 lut 23:44
kachamacha: zacznijmy od zapisu
log1020=log20
3 lut 23:46
kachamacha: log20=log(2*10)=log2+log10=log2+1
3 lut 23:47
kachamacha: i taki moze byc wynik
3 lut 23:47
szypi: to jest wynik:log2+1 ?
3 lut 23:49
szypi: aha
3 lut 23:49
kachamacha: tak
3 lut 23:50
szypi: thanks
3 lut 23:53