?
Kone: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60
o. Odległość środka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
Od czego zacząć ?
3 lut 19:44
Kone: Nikt nie podpowie ? prosze..
3 lut 19:55
Bogdan:
| | H | |
Z własności tójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60o: |
| = 8 ⇒ H = 16 |
| | 2 | |
| | 1 | |
oraz R = 16√3 ⇒ |
| a√3 = 16√3 ⇒ a = ... |
| | 3 | |
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku a:
3 lut 20:09
Kone: | | H | |
Dlaczego |
| =8 ? skoro nigdzie tej 8 w zadaniu nie ma ? |
| | 2 | |
3 lut 20:25
Bogdan:

Napisałem przecież, że korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o.
Jeśli x = 4, to długość przeciwprostokątnej jest równa 8.
3 lut 20:38
Kone: Aa teraz widzę, dziękuję .
3 lut 20:48