Rozwiaż rownanie
Anulka__1990: Rozwiąż równanie 5x4 + 6x3+x2=0
7 gru 10:22
MIś:
Wyciągnij przed nawias x2.
To co zostanie w nawiasie oblicz z delty.
7 gru 10:43
Anulka__1990: czyli bedzie x
2(5x
2+6x)=0

i teraz z nawiasy wychodzi ze mam a=5 b=6 c=0
i obliczam Δ= czyli mam 6
2−4*5*0
Δ= 36−0
Δ=36 i obliczam x
1 i x
2 tak
7 gru 10:46
Anulka__1990: czyli bedzie x
2(5x
2+6x)=0

i teraz z nawiasy wychodzi ze mam a=5 b=6 c=0
i obliczam Δ= czyli mam 6
2−4*5*0
Δ= 36−0
Δ=36 i obliczam x
1 i x
2 tak
7 gru 10:46
MIś:
x2(5x2 + 6x + 1) = 0
7 gru 10:50
Anulka__1990: ok dzieki
7 gru 11:49
emkaaa: (4x−5)=4x−9x+5
4 lut 11:49