matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 216,
215
,
214
,
213
,
212
,
211
,
210
,
209
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
michelos:
1.Oblicz trójkąt odcinka koła o r=7 i kącie=120 stopni 2.Oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu=36
√
3
0
Kasia:
W ostrosłupie trójkątnym prawidłowym długość krawędzi bocznej jest równa b. Kąt dwuścienny ma miarę α. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
0
Ania:
Witam
Ślicznie proszę o pomoc...
Rozwiąż rachunkowo i graficznie układ:
4
monisia:
dany jest wielomian W(x)=x
3
−x
2
. Wartość tego wielomianu w punkcie
√
2
+1 jest równa: a. −3
√
2
−8
1
olka:
znajdź liczby p i q dla których równanie ma jeden pierwiastek trzykrotny
2
aNia:
Zbiorem rozwiązań nierówności (1−2x)(x+5)>0 jest
Nietypowe zadanie mam problem z nim
3
dawido15:
Oblicz, pole powierzchni bocznej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego wysokość podstawy wynosi 9
√
3
. Wysokość ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy
3
zły !!:
Mam problem z niby to takim prostym zadaniem . Zbiorem rozwiązań nierówności |3−x|<(większe bądź równe) od 2 jest :
1
Nita:
Samochód porusza się ze średnią prędkością 80km/h a) oblicz długość drogi , jaką pokona ten samochód w czasie 2 h i 15 minut
2
GEOMETRIA ANALITYCZNA! PILNE!:
Proste o równaniach y=3x+1 i y=6x−1 przecinają sie w punkcie?
3
margaret:
rozwiąż nierówność A) x
2
(x−4)>0 B) x przez x
2
−4≤0
1
Hania:
Zaokrągleniem liczby 3,(68) do części setnych jest : moim zdaniem 3.69 . Proszę o weryfikacje
1
Marta. xD:
Objętość stożka o wysokości 10 cm wynosi 120π cm
3
. a) Oblicz długość promienia podstawy tego stożka.
10
Madzia :
Wyznacz równanie osi symetri trapezu równoramiennego o wierzchołkach A= (−1, −2)
1
olka:
znajdź pierwiastki i ustal ich krotnosci
2
Maturzystka:
Stożek o tworzącej dł l ma obwód podstawy rowny c. Wyznacz tangens kąta nachylenia tworzacej stozka do płaszczezny podstawy .
1
aNNa:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: Zbiór liczb, których odległość na osi liczbowej od liczby (−9) jest równa 4, można opisać
1
Maturzystka:
Tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy wynosi
4
3
, a pole powierzchni bocznej jest równe 240pi. Oblicz objetosc stozka
2
liska:
znajdź pierwiastki wielomianu i ustal ich krotnosci
0
Sebbo:
Podstawą ostrosłupa A,B,C,D,E, jest kwadrat A,B,C,D.Punkt F jest środkiem krawędzi AD. Odcinek E,F jest wysokością ostrosłupa. Oblicz V jeśli wiadomo że |AE|= 15 |BE|= 17. Jest on pochylony
0
Matmajestdebest:
Proszę, pomóżcie, to pilne... Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m, dla których układ równań:
3
Matias_Ivis:
Witam.
5
Foggy91:
W grupie 100 osób 40 włada językiem angielskim, 50−językiem niemieckim, 26−językiem francuskim, 6−angielskim i niemieckim, 9−angielskiem i francuskim. Ile osób włada wszystkii trzema
18
Jan:
Witam wszystkich dziś mam zadnie z egzaminku gimnazjalnego
2
Szugal:
Potrzebuję osoby, która wytłumaczy/pomoże zrozumieć m.in Twierdzenie talesa − zadania raczej te trudniejsze, kąty w kole itd.
1
Beata:
Na pomalowanie kuli zużyto 10l farby. Ile potrzeba tej farby, aby pomalować półkulę o takim samym promieniu?
1
Kiszek7:
1. Właściciel hotelu zlecił dwóm zakładom krawieckim uszycie 140 zasłon. Pierwszy zakład miał uszyć 80 zasłon, zaś drugi w tym samym czasie 60 zasłon. W zakładzie pierwszym, zatrudniającym
0
Nita:
Pilna pomoc Nita:
0
Marinka:
Dla jakich wartości parametru m dokładnie jeden pierwiastek rówania (m−2)9
x
+ (m+1)3
x
− m =0 jest mniejszy od 2. Proszę o wypisanie wszystkich warunków.
2
Maleńka:
Okrąg przechodzący przez punkt B (5,1) jest styczny do prostej k: x+y−2=0 w punkcie A(1,1) a) wyznacz równanie okręgu
4
Olek:
Proszę o pomoc
a=log25
4
+ log4
4
. Oblicz a.
1
Słodka:):
1.Objętość stożka o wysokości 10cm wynosi 120πcm sześciennych. a)oblicz długość promienia podstawy tego stożka b)oblicz tworzącą tego stożka.
0
Ania:
Witam
Ślicznie proszę o pomoc... Rozwiąż graficznie i rachunkowo układ:
4
pierwszak:
Ile wynosi sinα, jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=2?
0
kaasiaa:
udowodnij, że dwa trójkąty prostokątne są przystające, jeżeli przyprostokątna i przeciwległy jej kąt ostry jednego trójkąta równają się przyprostokątnej i przeciwległemu kątowi ostremu
1
nanka:
stosunek masy pewnego kolibra do masy bączka jest równy 8:25 ile waży ten koliber ,jeżeli waga bączka jest równa 70kg ? bardzo proszę o pomoc w tym oto zadaniu
10
Hania =):
Przekątna bd czworokąta abcd dzieli go na trojkąt prostokątny równoramienny i trojkąt równoboczny. Oblicz obwód tego czworokąta, jeśli wiaodmo, że jego pole jest równe 4(√3 + 1)
2
kasieńka:):
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 15cm. KAżda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α=π/3. Pole powierzchni bocznej jest równe 360cm
2
. Oblicz objętość
6
Basia ;):
Proszę o pomoc w takim zadaniu
0
ania92:
do wykresu funkcji f(x)=−
1
x
+q nqlezy punkt P.naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbior wartosci
0
iksik:
Oblicz objętości i pola powierzchni każdej z trzech brył otrzymanych w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o bokach długości 3cm, 4cm i 5cm wokół jednego z boków.
9
mario_166:
Witam, mam prośbę mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadanian bo z tych działów to jestem cieniutki (wielościany i bryły obrotowe), bardzo proszę o rozwiązanie w miarę możliwości, z
0
Ona_18:
le wyrazów ciągu arytmetycznego : a
n
o wyrazach: −5, −3, −1, ... należy dodać do siebie aby suma była równa 391 ?
7
Maturzystka:
Rozwiniecie powierzchni bocznej stożka jest półkolem o promieniu R. Oblicz kąt rozwarcia stożka i jego objętość.
0
Nita:
Samochód porusza się ze średnią prędkością 80km/h a) oblicz długość drogi , jaką pokona ten samochód w czasie 2 h i 15 minut
0
Kasiagxd:
Liczby x,y,−y,3 są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Znajdź liczbę x.
2
misiek:
Jak obliczyć iloczyn tych zdarzeń? P(A`)=0,4, P(B)=0,7 A∪B = Ω
0
Kasiagxd:
mediana trzech liczb jest równa 4, a ich średnia arytmetyczna jest równa 5. oblicz sumę najwiekszej i najmniejszej z tych liczb.
1
anek:
:::rysunek::: 1. Wykresy skończonych ciągów liczbowych (an) i (bn) przedstawiono na rysunku
7
Olek:
Help
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−2x+8 , przechodzącej przez punkt A= (6,−1)
1
pierwszak:
Człowiek o wysokości 1,8 m rzuca cień o długości 2,4 m. Ile wynosi kąt padania promieni słonecznych na powierzchnię ziemi?
0
Kasiagxd:
Różnica między polem koła opisanego na kwadracie a polem koła wpisanego w kwadrat jest równa 4pi. Oblicz pole kwadratu. Proszę o dobre wytłumaczenie tego zadania
15
Ckarlos:
8x
3
−12x
2
+10x−15=0 Bardzo prosze o szczegółowe rozwiazanie.Z góry dziekuje.
0
Maleńka:
Okrąg przechodzący przez punkt B (5,1) jest styczny do prostej k: x+y−2=0 w punkcie A(1,1) a) wyznacz równanie okręgu
0
Madzia :
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = −3x + √2. Wyznacz te argumenty , dla których funkcja f przyjmuje wartości ze zbioru A= <−3 ; 6− 2 √2>.
1
dankaa1004:
Może mi ktoś sprawdzić. Nie wiem czy dobrze myśle. Prostokąt ma boki o długościach 6 cm i 8cm. Oblicz stosunek objętości bryły, jaka powstanie po obrocie tego prostokąta
1
ola:
(1+sinx)cosx
jak to obliczyć ∫
(sinx−1)(sinx)
2
7
Basia ;):
Bardzo proszę o pomoc w takim przykładzie
1
d a n i o 1 8 8:
Wykaż, że jeśli w trapez równoramienny można wpisać okrąg, to pole powierzchni tego trapezu wyraża się wzorem P = c
2
sinα, gdzie α to miara kąta ostrego trapezu, a c−to długość
2
AGATKA:
Bardzo prosze o pomoc
Promień podstawy stożka ma długość r. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym. Oblicz objętość stożka.
0
Ania:
Ślicznie proszę o pomoc... Rozwiąż graficznie i rachunkowo układ:
1
Bartus:
Rozwiąż układ równań metodą mieszaną
5
...;:
ZADANIE
. Kiedy otrzymamy większą kwotę : lokując pieniądze na 4 % przez 10 lat czy lokując je na 10 %
3
xyz:
Pomógłby mi ktoś z paroma zadaniami?
2
Genowefa:
ZAD1 W prostokącie ABCD poprowadzono odcienek AE prostopadły do przekątnej DB i punkt E należy do
0
Genowefa:
Mając dane kąty A, B, C trójkata ABC oblicz miarę kąta a) między dwusiecznymi kątów zewnętrznych, utworzonych przy wierzchołkach A i B
2
Hania =):
Przekątna bd czworokąta abcd dzieli go na trojkąt prostokątny równoramienny i trojkąt równoboczny. Oblicz obwód tego czworokąta, jeśli wiaodmo, że jego pole jest równe 4(
√
3
+ 1)
3
Nita:
Po wysuszeniu jabłka tracą przeciętnie 58 % swojej masy . Z ilu kg jabłek otrzymano 6.3 kg suszu ?
6
pierwszak:
Jaka jest wartość cos(90−α)? Jeżeli α jest kątem ostrym i sin α=
2
3
1
MAtFiz:
:::rysunek::: Przedyskutuj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m
2
magdalena:
Dana jest funkcja f(x)=
a
x
, gdzie a>0.Prosta x=1 przecina wykres funkcji w punkcieP,a wykres g(x)=−f(x) w punkcie Q.qyznacz wzor funkcji f.naszkicuj wykresy funkcji f i g.
20
Beata:
naszkicuj wyklres funkcji f(x)=2/x−a, jesli jego asymptota pionowa przechodzi przez punkt Q
1
pierwszak:
Z dokładnością do jednego stopnia podaj miarę takiego kąta ostrego α, że cosα=
2
3
1
iksik:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe sumie pól jego podstaw. Przekątna przekroju osiowego ma długość d. Oblicz objętość tego walca.
3
XXX:
Dane są funkcje f(x)= (m+1) x− 1 oraz g(x)= (m+2) x−1. Dla jakiej wartości liczby rzeczywistej m, wykresy funkcji f i g są prostopadłe.
8
Cinu:
oblicz obwod trójkata ABC, ktorego boki zawarte sa w prostych y= −3
2
krzyś:
:::rysunek::: czarna kropka oznacza 40 stopni pusta kropka oznacza α wskaż miarę zaznaczonego na rys.kąta α
1
Eliza:
:::rysunek::: Przedstawione na rysunku trapezy prostokątne sa podobne . Pole mniejsze figury jest równe:
1
Eliza:
Wykres funkcji f(x)= 10
6
* 1,1
x
, x∊R posiada następującą własność : A. przecina tylko oś OX
1
Basia ;):
Proszę o pomoc w tym zadaniu, ale tylko podpowiedzieć co tutaj zastosować:
4
zeta:
Ile należy odważyć aby przygotować 200g 5% roztworu ?
1
XXX:
Która z licz jest równa liczbie
√
1000
: A. 10
2
3
==> do potęgi
2
3
2
Luigi:
Piłka odbijając sie od ziemi osiaga za każdym razem wysokość wynoszącą 3/4 poprzedniej, a za trzecim razem osiagneła wysokosc 54 cm. Na jaką wysokosc odbila sie pilka za pierwszym razem?
2
Armiolka:
Narysuj wykres funkcji y=2
x
, a następnie wykres funkcji: a)y=2
x
+1
0
krzyś:
obwód trójkąta równoramiennego jest równy 32 cm podstawa trójkąta jest o 1 cm dłuższa od ramienia. ramię trójkąta ma dł?
1
onamatma:
:::rysunek::: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca przedstawionego na rysunku.
2
ja:
oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznej kąta ostrego α wiedząc, że sinα=U {5} {13}
0
ja:
5
oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznej kąta ostrego α wiedząc, że sinα=
13
0
Marta:
:::rysunek::: okrąg dzieli dłuzszą przekątną na dwa odcinki o długosći 15 i 7 cm. Oblicz pole rombu
1
AGATKA:
Promień podstawy stożka ma długość r. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym. Oblicz objętość stożka.
2
Basia ;):
Proszę bardzo o pomoc z takim przykładem:
0
agata:
proszę o pomoc w moich zadaniach,podanych wcześniej (2 zadania)
0
gonia:
może ktoś mi podpowie jak mam to zadanie zrobić proszę... narysuj wykres funkcji y= −x kwadrat +4 której dziedzinę stanowią liczby; −3, −2, −1, −1/2, 0,1
2
ola:
błagam o pomoc siedzę nad tym juz godzinę ∫
√
1+sin2x
jak to obliczyć
0
Paula:
Podstawą graniastosłupa pochyłego jest prostokąt. Każdy kąt który tworzy krawśdź boczna z krawedziami podsawy ma miare 60 stopni. Wyznacz kat miedzy krawedzia boczna a płaszczyzna
0
agata:
6
MIchał:
Mam problem z tym zadaniem
Obliczyć objętość czworościanu foremnego o krawędzi długości a. Udowodnić, że jeżeli punkt należy do wnętrza czworościanu foremnego, to suma jego odległości
0
Krzysiek:
jak określic monotonicznosc ciagu arytmetycznego na takim przykładzie b
n
= n + 1
2
mila:
PROSZĘ POMÓŻCIE Czy znacie może taką stronę do zadań z fizyki
5
Kasjan:
POMOCY
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat. Przekątna tego prostopadłościanu ma długość 8
√
2
i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość i
1
Maleńka:
Ponawiam prośbę :
1
Krzysiek:
do eweli.... mogła bys zobaczyc czy dobrze zrobiłem to
1
pierwszak:
Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=2 to: A. sinα=
3
√
5
2
1
justyna :
Proszę o pomoc w dalszym rozwiązaniu zadania bo nie moge sobie poradzic
2
Piotrek:
jak rozpoznać czy ciag jest arytmetyczny czy geometryczny
?
0
Eliza:
W trójkącie równoramiennym kąt między ramionami ma miarę o 15 stopni większą niż mara kąta przy podstawie . Cosinus kąta przy podstawie jest :
3
Krzysiek:
Oblicz a
1
0
− b
8
0
XXX:
w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest trzy razy dłuższa od krótszej przyprostokątnej. Tangens najmniejszego z kątów jest równy:
1
XXX:
Ile jest liczb całkowitych wśród rozwiązań nierówności | 2x−
√
15
| ≤ 4 ? A. 6
1
XXX:
Dana jest funkcja f(x) = − 2x
2
+ 3x − 1, gdzie x∊<1 ;3>. Zbiorem wartości tej funkcji jest : A. (−
∞
,
1
8
>
2
justyna :
czy moze ktoś sprawdzic i ewentualnie poprawić ? proszę
0
XXX:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym krawędź podtsawy ma długość 6
√
3
cm, a przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30
0
XXX:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = −3x +
√
2
. Wyznacz te argumenty , dla których funkcja f przyjmuje wartości ze zbioru A= <−3 ; 6− 2
√
2
>.
0
XXX:
Wyznacz równanie osi symetri trapezu równoramiennego o wierzchołkach A= (−1, −2) B= (4,3) C= (2
1
2
, 2
1
2
) D= (−
1
2
, −
1
2
)
5
Maleńka:
Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,1) B(3,0), C(1,2) c) napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie abc ...
4
ewa:
proszę o pomoc! oblicz objętość kuli opisanej na sześcianie o krawędzi długości 4 cm.
3
ewa:
czy ktoś moze mi pomóc w dalszym rozwiązaniu zadania bo nie bardzo wiem jak sie za to zabrać?
1
Mira:
Wewnątrz kwadratu należy tak narysowaćć odcinki, by powstała siatka dowolnego ostrosłupa.
0
emila:
oblicz obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu 20 cm, wiedząc że jego dolna podstawa jest o 6 cm dłuższa od dolnej. Czy to da się w ogóle rozwiązać
1
Natalia:
Mógłby ktoś rozwiązać to proste zadanko?
1
wiktor:
punkt A=(1,−1)jest wierzchołkiem kwadratu ABCD opisanego na okręgu o równaniu X
2
+y
2
−4y−1=0. Znajdź współrzędne wierzchołka C.
1
Daniel:
Obliczyć pole przekroju czworościanu foremnego o krawędzi a jedną z płaszczyzn symetrii tego czworościanu. Ile osi symetrii ma czworościan foremny?
1
grażka:
obwód trójkąta prostokątnego o bokach dł x,2x+4,3x−4 jest równy 60.Pole powierzchni tego trójkąta jest równe?
1
???:
jezeli α jest katem ostrym i tgα=2 to ile wynosi sinα?
1
???:
liczba log
2
(log20+log5) ile jest rowna?
1
Aniaa:
Przekrój kuli o promieniu 15 jest kołem o średnicy 20. Obliczyć odległość środka kuli od płaszczyzny przekroju.
1
Olaa:
Jeżeli promien podstawy stożka zwiększymy o 20%, a wysokość zmniejszymy o 20%, to objętość stożka:
1
justyna :
Błagam pomóżcie w rozwiązaniu
3
EWELINA :
BłAGAM O POMOC! krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm. Pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa jest równe 180 cm
2
. Wyznacz miarę kąta nachylenia
2
Dr.Szajba:
1) pole trapezu jest równe 54cm
2
, a wysokość ma długość 9 cm. oblicz długość podstawy trapezu, wiedząc, że jedna z nich jest:
2
wiktor:
punkt A=(−10,8) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD a prosta y=−x+4 zawiera jedna z jego przekątnych. znajdź współrzędne środka symetrii
?
5
EWELINA :
błagam pomocy czy ktoś umie to rozwiazać
21
Belek:
Prosze o pomoc.
5
Majka:
Rozwiaze mi ktos to zadanie: Dana jest prosta l:y= −
1
3
x−6.Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l i przechodzacej przez punkt A=(1,−2)
13
aga:
dziedzina funkcji:
3
Kaasia:
ile wynosi prawdopodobieństwo że w trzykrotnym rzucie monetą otrzymamy dwa orły i jedną reszkę?
7
aga:
Rozwiąż uklad równan algebraicznie:
2
ewa:
proszę o pomoc! W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna nachylona jest do podstawy pod kątem 45 stopni. Wyznacz wysokość ostrosłupa wiedząc, że krawędź podstawy ma
2
aga:
wyznacz dziedzine funkcji :
2
ewa:
proszę o pomoc! oblicz objętość kuli opisanej na sześcianie o krawędzi długości 4 cm.
1
PTwr:
Nastała dla mnie konieczność sprawdzenia czy dwa prostokąty, obrócone o pewien kąt, przecinają się. I gdyż będzie to sprawdzane wiele razy za każdym razem, a każdy raz nastąpi wiele razy na
6
Aniaa:
Ślicznie proszę o pomoc
Sześcian o danej krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez trzy jego wierzchołki, a nie zawierają żadnej z krawędzi sześcianu. Znaleźć wysokość
14
Maturzysta:
wariacje są cztery hotele i przyjechało 8 osób, z których każda wybiera losowo hotel w którym sie
1
kokokoa:
Funkcja kwadratowa
0
MARCIN:
PROSZĘ O POMOC. Promień podstawy stożka ma długość r, a wysokość stożka ma długość H. Przekrój stożka płaszczyzną prostopadłą do jego osi obrotu ma pole pi p
2
. W jakiej odległości
3
Wojtek:
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu P. Obliczyć objętość walca.
8
edi:
Na okręgu znajduje się n punktów. Wśród wszystkich trójkątów wyznaczonych przez te punkty trójkąty ostrokątne stanowią dokładnie połowę. Dla jakich n jest to możliwe?
5
justyna :
Objętość prostopadłościanu którego wysokość ma długość 10 cm równa się 480 cm3 . Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:4. Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej
0
justyna:
prosze o rozwiązanie reszte zadania bo ja nie mam pojęcia o geometrii. bo matematyka to w ogóle dla mnie czarna magia
0
edi:
to może teraz dla odmiany coś z chemii ; )
0
agata:
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat.Przekątna prostopadłościanu ma 3 cm i tworzy z przekątną podstawy kąt 45 stopni.Oblicz objętość prostopadłościanu i jego pole powierzchni
1
asiulka - prosze o pomoc:
Błagam, pomóżcie
Obliczyć pole przekroju kuli o promieniu R=5 płaszczyzną odległą od jej środka o 2. Udowodnić zastosowane twierdzenie.
3
konrad:
(n+1)!/(n−1)!=110
0
agata:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
0
Aniaa:
Czy istnieje stożek obrotowy, którego pole powierzchni całkowitej jest π razy większe od pola jego przekroju osiowego. Odpowiedź uzasadnij.
0
Marzenka:
Trójkąt o bokach długości 3, 4, 5 obraca się wokół najdłuższego boku. Oblicz objętość powstałej bryły.
8
olaboga ;|:
:::rysunek::: oblicz długość odcinka x uwzględniając dane na rysunku
13
Dziaku:
Witam, mam problem z trzema podpunktami z zadania, prosilbym o pomoc.
Oto one:
7
delfina:
Proszę o pomoc
Przekątna przekroju osiowego walca ma 12 cm długości i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kontem 60 stopni. Oblicz objętość tego walca.
2
Majka:
Bardzo prosze kogos o pomoc w tym zadaniu: Dana jest prosta l:y=2x+5.Wyznacz równanie prostej k równoległej do prostej l i przechodzacej przez punkt A=(4,2)
4
diunaj:
F.Wymierna:
3
Olaa:
Zmieszano 200 litrów mleka 2% i 50l mleka 4%. Otrzymano mleko ktore ma w sobie p% tłuszczu. Wynika stąd że:
3
Pati:
Pola 5 trójkątów równobocznych tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 1/2 a suma ich pól to 31
√
3
oblicz obwód największego z pośród trójkątów
0
??:
pomocy<błagam> niech ktos mi pomoże mam te zadania zrobic za pomoca ukladu rownan
1
???:
dany jest ciag arytmetyczny: −7,−4,−1,... ile wynosi piecdziesiaty wyraz tego ciagu?
4
Andziula:
Pomocy.. Zerknijcie
Oblicz miarę konta ostrego β i wynik podaj z dokładnością do 1', gdy:
1
Marta18:
dany jest kwadrat o boku x+3 po zmniejszeniu jednego jego boku o 2,a drugiego o −1 otrzymano prostokat.o ile pole tego prostokata jes mniejsze od pola kwadratu
0
Marta18:
Rysunek
2
Roksana:
Asia przed matura rozwiazywala zadania testowe z matematyki (codziennie taka sama liczbe zadan) i w sumie rozwiazala 448 zadan. Jesli rozwiazywałaby codziennie o 4 zadania wiecej, to
1
grażka:
Dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu są punkty A=(−1;6)iB=(4;1)Obwód tego kwadratu jest równy?
0
??:
mam te zadania zrobic za pomoca ukladu rownan
1
Natalia:
√
13−4
√
3
−
√
7−4
√
3
1
LUK:
Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:
26
Zbych:
Proste zadanie z matmy, pomoże ktoś?
0
Nacia:
Oblicz wartość pracy wykonanej w ciągu trzech godzin przez urządzenie o mocy 6kW i sprawności 50%
1
Nacia:
W jakim czasie silnik o mocy 0,9 kW i sprawności 30% wykona prace o wartości 540kJ.
1
Chemik:D:
Oblicz pH, pOH oraz stężenie jonów wodorotlenkowych w 0.01 molowym roztworze HBr
3
???:
oblicz pole szesciokata foremnego ktorego najdluzsza przekatna ma dlugosc 8cm
2
Karol:
Pewna liczba sześciocyfrowa zaczyna się cyfrą 2. Jeżeli tę cyfrę przestawimy z pierwszego miejsca na ostatnie, to otrzymamy liczbę równą czwartej części liczby pierwotnej. Jaka to
1
uuuu:
15 pracowników wykonało pewną pracę w ciągu 12 dni. W ciągu ilu dni tę samą pracę wykona 18 pracowników, pracując z tą samą wydajnością jak poprzednio ?
1
Małgosia:
oblicz pole i obwód trapezu prostokątnego którego podstawy mają długość 18 i 12cm a kąt rozwarty ma miarę 120 stopni.
0
rox:
A takie zadanie: Napisz wzór na n−ty wyraz ciągu (an), którego suma n początkowych wyrazów określona jest wzorem: Sn=(2n+1)2
1
Maturzystka:
Zna ktoś może jakąś stronkę na której można rozwiązywać zadania maturalne i komputer sam automatycznie je sprawdza?
1
Małgosia:
drzewo o wysokości 15 m rzuca cień o długości 20 m.Podaj miarę kąta jaki tworzy promień słoneczny z powierzchnią ziemi.
1
Małgosia:
między liczby 5 i 11 wstaw trzy liczby tak aby otrzymać ciąg arytmetyczny
1
Małgosia:
oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3
1
Mała:
W trójkącie prostokątnym długości boków tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Wyznacz tangens najmniejszego z kątów tego trójkąta.
1
Pusia:
3 liczby których suma o 7 tworzą ciąg geometryczny, jeśli od ostatniej z ich odejmiemy 1 otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdź te liczy. POMOCY
1
Kingaa:
dany jest trojkat o podstawie x i wysokosci 0 1 dluzszej od podstawy.o ile zwiekszy sie pole trojkata gdy wysokosc zwiekszymy o 2?
8
Ela:
Woda morska zawiera średnio 27,2 g chlorku sodu w 1 dm
3
. Gęstość tej wody wynosi 1,1 g/cm
3
. Jaka jest procentowa zawartość chlorku sodu w wodzie morskiej?
1
Sandra:
wykaż że reszta z dzielenia sumy kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych przez 3 jest równa 2
0
Steryd:
ile jest liczb czterocyfrowych składających się z cyfr {0,3,4,5,7} podzielnych przez: a)3
3
Sandra:
wykaż ze nie istnieje taka liczba rzeczywista x aby suma tej liczby i jej odwrotnosc byla rowna 1
3
Jan:
Cześć Wam, startuje w konkursie Kangur
Junior III gim Zwracam się z prośbą o jakieś wskazówki, porady jak dobrze wyjść na tym teście.(znam zakres
1
Sara:
Zbadaj liczbe rozwiazan rownania x
2
− 4x − log
2
m = 0 w zaleznosci od parametru m
6
Sandra:
ile wynosi suma współczynników wielomianów M(x)=(x
2
−3x +1)
2
an:
dobry wieczorek wszystkim!
2
Małgosia proszę pomóżcie :
15
Pati:
16 * 4
√
6
=
0
Sara:
liczby naturalne bedace rozwiazaniem nierownosci log
2
3x−2/x−1 wieksze badz rowne 1+ log
2
6−x/2 sapoczatkowymi wyrazami ciagu rosnacego arytmetycznego. suma ilu poczatkowych wyrazow
archiwum 216,
215
,
214
,
213
,
212
,
211
,
210