proszę o pomoc
Aniaa: Przekrój kuli o promieniu 15 jest kołem o średnicy 20. Obliczyć odległość środka kuli od
płaszczyzny przekroju.
17 mar 22:34
Gustlik: Jeżeli koło ma średnicę 20, to jego promień wynosi 10.
Oznaczmy przez x odległość płaszczyzny przeksroju, czyli odległość tego koła od środka kuli.
Powstanie trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątną będzie promień kuli = 15, a
przyprostokątnymi − promień koła = 10 i szukana odległość x.
Liczymy x z twierdzenia Pitagorasa:
152 = 102 + x2
152 − 102 = x2
225 − 100 = x2
x2 = 125 /√
x = √125 = √25*5 = 5√5.
Odp. Odległość płaszczyzny przekroju (czyli koła) od środka kuli wynosi 5√5.
18 mar 01:51