g
justyna : Objętość prostopadłościanu którego wysokość ma długość 10 cm równa się 480 cm3 . Stosunek
długości krawędzi podstawy wynosi 3:4. Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej
prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy. Sporządź rysunek prostopadłościanu i zaznacz
szukany kąt.
błagam o pomoc
17 mar 22:30
PTwr:

V=P
p * H
480 = P
p * 10
P
p = 48
a=3x
b=4x
Pp=a*b
i liczysz =)
d− przekątna podstawy − mając a i b oraz twierdzenie Pitagorasa obliczysz bez problemu =)
H − wysokość figury − masz podaną =)
D − przekątna figury − mając powyższe Pitagoras w ruch i masz =) ( nie musisz liczyć )
α − trygonometria w ruch, tangens kub contanges są tu najwygodniejsze chyba =)
17 mar 22:37
justyna : tylko ja w ogóle nie mam pojęcia o geometrii i nie wiem jak to policzyć. proszę o całe
rozwiązanie
17 mar 22:40
justyna: dziekuje ale prosze o dalsze rozwiazanie
17 mar 22:50
PTwr: To nie święto lasu =)
Masz podane co masz użyć − jak nie wiesz jak to się nie przejmuj, i tak nie zdasz bo zbierzesz
jedynki na sprawdzianach =)
HINT:
Pp=a*b − wyżej masz podane a=3x oraz b=4x − podstaw i wylicz x, następnie wylicz a i b.
Twierdzenie Pitagorasa: Jak masz trójkąt prostokątny to:
a i b niech będą przyprostokątnymi − dwa krótsze odcinki.
c pozostaje być przeciwprostokątną − najdłuższy odcinek.
c2=a2+b2
Podstawić i wyliczyć i dopiero potem pytać się dalej =)
17 mar 22:50
Jack: troszkę inwencji własnej włóż w te zadania. Dostałaś naprawdę niezłą podpowiedź... Postaraj się
coś wymyślić (jest późno, może zostaw to na jutro)....
17 mar 22:51