Zadanie
Ckarlos: 8x3−12x2+10x−15=0 Bardzo prosze o szczegółowe rozwiazanie.Z góry dziekuje.
18 mar 18:04
tom: (8x
3+10x) − (12x
2+15x) =0 2x(4x
2+5) − 3(4x
2+5) = 0 (2x−3)(4x
2+5) =0
| | 3 | |
x = |
| bo 4x2 + 5 >0 dla każdego x |
| | 2 | |
18 mar 18:15
Ckarlos: i z 4x2+5 moge liczyc delte?
18 mar 18:19
Cinu:
kombinujesz tak, aby nawiasy byly takie same
więc
4x
2(2x−3) −2 (2x − 3) = 0
dalej robisz tak
łączysz nawiasy i liczby przed nawiasami łączysz w nawias czyli!
(2x−3) + (4
2 − 2) = 0
znasz miejsce zerowe? miejsce zerowe to taki argument ktory jest 0 (ja tak rozumiem) np. 0= x+2
w tym wypadku będzie x = −2, bo 0= −2 + 2.

(2x−3) + (4
2 − 2) = 0
przy pierwszym miejsce zerowe, przy drugim delta

wzory znasz.

Wytlumaczylem najprosciej jak potrafilem.
18 mar 18:20
Cinu: sorry ta 2 przed nawias powinna byc 5!
18 mar 18:20
Ckarlos: I tobie tez dziekuje Cinu.
18 mar 18:20
Ckarlos: A jest jakis szybki sposob na liczenie tego?
18 mar 18:23
Cinu: w pamięci
18 mar 18:24
Ckarlos: Spoko heh.
18 mar 18:25
Ckarlos: Powiem ci ze mam problem z jednym...gubie sie przy takich głupich naprawde głupich rzeczach jak
np. czy x*x2 to x3....
18 mar 18:26
Ckarlos: mam naprawde ciezka sytuacje mam dwa semestry do zaliczenia z matematyki klasa maturalna i nie
wiem jak ja wszystko dosłownie wszystko poprawie..
18 mar 18:26
Cinu: 
pomoge, tylko w funkcji kwadratowej i liniowej, geometria analityczna tylko to narazie
umiem troche, ja 2 technikum wiec zabardzo matmy duzo nie mam i duzo nie umiem.
18 mar 18:30
Ckarlos: Cinu a z nawiasu 42+5=0 jak policze delte i delta wyjdzie ujemna co w takim razie pisze?
18 mar 18:32
Cinu: delta < 0 , brak pkt wspolnego
18 mar 18:33
Ckarlos: a da rade jakos to rozpisac bez liczenia delty?
18 mar 18:34
Cinu: nie licz na skróty bo się pogubisz, na maturze bedziesz miec duzo czasu aby wszystko obliczyc,
wiec nie ma co sie spieszyc. Jak opanujesz delte to sam dojdziesz jak szybko liczyc
18 mar 18:39