matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Mała:
W trójkącie prostokątnym długości boków tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Wyznacz tangens najmniejszego z kątów tego trójkąta.
17 mar 19:23
tom:
(a−2)
2
+ a
2
= (a+2)
2
a
2
−4a+4+a
2
=a
2
+4a+4 a
2
− 8a = 0 a=8 c=10 b=6
6
tgβ=
= 0,75
8
17 mar 20:17