z
Majka: Rozwiaze mi ktos to zadanie: Dana jest prosta l:y= −13x−6.Wyznacz równanie prostej k
prostopadłej do prostej l i przechodzacej przez punkt A=(1,−2)
18 mar 00:06
anna: pomogę
18 mar 00:14
anna: k: y − y
A = a
k(x − x
A)
y − 1 = 3(x − 1)
y = 3x −3 + 1
y = 3x − 2
18 mar 00:18
Gustlik: Korzystasz z warunku prostopadłości prostych: dwie proste y = a
1x + b
1 i y = a
2x + b
2 są
| | 1 | |
prostopadłe, gdy a2 = − |
| , czyli współczynnik kierunkowy drugiej prostej jest |
| | a1 | |
odwrotnością pierwszego i ma zmieniony znak.
| | 1 | |
Zatem prosta prostopadła do y = − |
| x − 6 może miec równanie:
|
| | 3 | |
y = 3x + b (1)
Podstawiasz do (1) współrzędne punktu A = (1, −2) − za x wstawiasz 1, a za y −2 i wyliczasz b:
−2 = 3*1 + b
−2 = 3 + b
−2 − 3 = b
−5 = b
b = −5 (2)
Podstawiasz (2) do (1) i otrzymujesz równanie prostej:
y = 3x − 5
18 mar 00:19
Gustlik: Aniu − mały błąd − wstawiłaś y = 1, a ma być −2, bo A = (1, −2).
Powinno być tak:
y − yA = a(x − xA)
y − (−2) = 3(x − 1)
y + 2 = 3x − 3
y = 3x − 3 − 2
y = 3x − 5.
18 mar 00:23
anna: Mała poprawka, podstawiłam złą współrzędną.
Ma być: y + 2 = 3(x − 1)
y = 3x − 3 − 2
y = 3x − 5
18 mar 00:23