prosta prostopadła
Olek: Help
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−2x+8 , przechodzącej przez
punkt A= (6,−1)
Próbowałem zrobić to zadanie na postawie innych przykładowych ale...beztalencie matematyczne ze
mnie... Prosze o pomoc
18 mar 18:00
Cinu: musisz podlozyc, proste.

a
1 * a
2 = −1
y=a
2 *x + b
18 mar 18:11
Cinu: druga liceum/technikum jestes?
18 mar 18:11
Olek: Czyli... y=6x+8 ? ?
18 mar 18:15
Olek: pierwsza technikum...
18 mar 18:20
Cinu: nieee
a
2 =
12
y=a
2 * x + b
wyliczasz b
podstawiasz x i y z pkt A (6, −1)
wychodzi Tobie b ( mnie wyszlo −4, moge sie mylic)
i odpowiedz.

y=
12x −4
18 mar 18:28
Olek: Ok, spróbuję wyliczyć wg Twoich instrukcji. Dziękuję bardzo
18 mar 18:37
Olek: | | 1 | |
A skąd wiadomo, że a2 = |
| ? |
| | 2 | |
18 mar 18:46