Zadania tekstowe prowadzące do równań wymiernych.
Kiszek7: 1. Właściciel hotelu zlecił dwóm zakładom krawieckim uszycie 140 zasłon. Pierwszy zakład miał
uszyć 80 zasłon, zaś drugi w tym samym czasie 60 zasłon. W zakładzie pierwszym, zatrudniającym
więcej pracowników, szyto dziennie o 8 zasłon więcej niż w zakładzie drugim. Drugi zakład
wykonał zamówienie w terminie, a pierwszy o 1 dzień wcześniej niż ustalono. Ile zasłon
dziennie szyto w każdym z zakładów?
2. Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po ośmiu
dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze pięciu dni do
ukończenia pracy. W ciągu ilu dni każdy z nich, pracując sam, mógłby wykonać tę pracę?
3.Drogę z miejscowości A do miejscowości B długości 135 km motocyklista przebył ze stałą
prędkością. Drogę powrotną postanowił pokonać w tym samym czasie. Z miejscowości B przez pół
godziny motocyklista jechał z taką samą prędkością jak z A do B, a następnie zatrzymał się na
12 minut. Aby zdążyć na czas, pozostałą część drogi przebył z prędkością o 6 km/h większą. Z
jaką prędkością jechał motocyklista z miejscowości A do miejscowości B?
18 mar 19:51
Maleńka: 1.
y− ilość dni na wykonanie
x− ilość szytych sztuk w zakładzie drugim.
klamra i układ równań
(x+8)(y−1)= 80
xy= 60
18 mar 20:01
s155774: 2.
x − czas pracy ojca
y − czas pracy syna
1x − wydajność ojca
1y − wydajność syna
z treści zadania otrzymujemy układ równań:
(1x+1y)*12=1
(1x+1y)*8+5*1x=1
26 mar 23:23
s155774: 3.
v − prędkość
t − czas
z treści zadania otrzymujemy układ równań:
vt=135
| | 42 | | 1 | |
(v+6)(t− |
| )=135− |
| *v |
| | 60 | | 2 | |
26 mar 23:26