stereometria
dankaa1004: Może mi ktoś sprawdzić. Nie wiem czy dobrze myśle. Prostokąt ma boki o długościach
6 cm i 8cm. Oblicz stosunek objętości bryły, jaka powstanie po obrocie tego prostokąta
wokół dłuższego boku, do objętości bryły powstałej z obrotu wokół krótszego boku.
nie wiem czy dobrze liczyłam, ale wyszło mi, że V1 = 48π , a V2 = 48π
no i nie wiem czy to jest dobrze bo w odpowiedziach pisze, ze stosunek wynosi 34
18 mar 15:36
driver:

V
1=π*6
2*8=288cm
3
V
2=π*8
2*6=384cm
3
18 mar 18:30