udowodnij, że trójkąty są przystające
kaasiaa: udowodnij, że dwa trójkąty prostokątne są przystające, jeżeli przyprostokątna i przeciwległy
jej kąt ostry jednego trójkąta równają się przyprostokątnej i przeciwległemu kątowi ostremu
drugiego trójkąta.
18 mar 19:28
nick: zaznaczmy kąt ostry przeciwległy do przyprostokątnej jako α
kątA= kątAprim = 90stopni
kątB = kątBprim = α
180−90−α=90−α
kątC=90−α
Korzystając z cechy przystawania trójkątów kbk (90stopni, AC, 90−α), mamy że ABC jest
przystający do AprimBprimCprim
cnd
31 mar 22:30