??
wiktor: punkt A=(−10,8) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD a prosta y=−x+4 zawiera jedna z jego
przekątnych. znajdź współrzędne środka symetrii



?
17 mar 23:08
PTwr: 8=−(−10)+4
8≠14
A nie należy do podanej prostej.
Skoro podana prosta zawiera przekątną kwadratu to druga przekątna zawiera się w prostej
prostopadłej do podanej prostej.
Z własności prostych wyznacz wzór drugiej ( użyj tego że A należy do niej ), następnie punkt
przecięcia, który będzie punktem symetrii wyliczysz =)
17 mar 23:44
Gustlik: Dokończę za PTwr:
Szukam drugiej przekątnej, czyli prostej prostopadłej do y = −x + 4 − ta prosta musi zawierać
punkt A.
Druga przekątna ma równanie y = x + b i przechodzi przez A = (−10, 8)
Wstawiam wspólrzędne A do równania tej prostej i wyliczam b:
8 = −10 + b
8 + 10 = b
18 = b
b = 18
Druga przekątna ma równanie: y = x + 18.
Środek symetrii znajduje rozwiązując układ równań − jest to punkt przecięcia przekątnych
kwadratu:
y = −x + 4
y = x + 18
−x + 4 = x + 18
−x − x = 18 − 4
−2x = 14 /:(−2)
x = −7
y = 7 + 18
y = 25
Środek symetrii ma współrzędne S = (−7, 25).
18 mar 00:35