wielomiany
monisia: dany jest wielomian W(x)=x
3−x
2. Wartość tego wielomianu w punkcie
√2+1 jest równa:
a. −3
√2−8
b.
√2−6
c. 3
√2+4
d. 3
√2−10
czy
√2+1 trzeba jakoś podstawić proszę o wskazówkę

18 mar 21:23
Jack: wyciągnij x2 przed nawias a potem podstaw. To uprości sprawę.
18 mar 21:28
monisia: hmm nie bardzo mi to wychodzi..:(
√2+1 mam podstawić pod x?mogł bys pokazać jak zacząć?
18 mar 21:42
Jack: W(x)=x3−x2=x2(x−1)
Teraz jak postawisz pod x liczbę √2+1 to w nawiasie wyrazy Ci się uproszczą. x2 będziesz
musiała podnieść ale to już jest w proste.
18 mar 21:45
Krocau: x3−x2=x2(x−1)
(√2+1)2 * √2
dalej chyba sobie poradzisz
18 mar 21:45