ss
Basia ;): Proszę o pomoc w takim zadaniu


Rozwiąż równania wymierne:
Bardzo proszę o pomoc bo wychodzą mi jakieś kosmiczne liczby
18 mar 15:58
Basia ;): proszę ponownie
18 mar 16:14
Basia ;): Proszę jeszcze raz
18 mar 18:12
Basia ;): i jeszcze raz...
18 mar 18:35
Jack: pomnóż obie strony przez 4*(x2−6x+3)... powinno coś sensownego wyjść...
18 mar 18:37
Basia ;): Taa mnożyłam i lipa
18 mar 19:02
abc:
założenie: x
2−6x+3 ≠0 Δ= 24
√Δ= 2
√6
x
1≠ ...... v x
2 ≠ ..... dokończ
teraz najprościej tak:
podstaw za x
2−6x+3= t , t ≠0
t
2−20= 8t => t
2−8t−20=0 Δ
1= 144
√Δ1= 12
t
1= 10 v t
1 <0 odrzucamy
zatem: x
2−6x +3= 10 => x
2 −6x −7=0 ....... dokończ, pamiętaj o założeniu
18 mar 19:10