bardzo prosze o pomoc to zadanko potrzebuje na jutro
Beata: naszkicuj wyklres funkcji f(x)=2/x−a, jesli jego asymptota pionowa przechodzi przez punkt Q
a)Q(1,6)
b)Q(−3,8)
c)Q(12,0)
d)Q(−32,15)
17 mar 22:11
Jack: użyj możliwości tej strony i napisz porządnie ułamek.
17 mar 22:14
Beata: naszkicuj wyklres funkcji f(x)=2x−a , jesli jego asymptota pionowa przechodzi przez punkt
Q
17 mar 22:20
Jack: Po pierwsze, asymptota pionowa to jak pewnie wiesz pionowa kreska w układzie współrzędnych
Charakteryzuje się tym, ze każdy punkt na niej ma ten sam współczynnik x. Po drugie, asymptotę
w tym przypadku możemy poznać po tym kiedy mianownik przyjmuje wartość "zabronioną", czyli 0.
Np. a) Q(
1,6) Tu mamy punkt na asymptocie, który ma współrzędną x=1. Zatem oczekujemy, że
| | ... | |
dla x=1 nasz mianownik będzie się zerował. Mamy f(x)= |
| . Co wstawić pod a, żeby |
| | 1−a | |
| | 2 | |
mianownik się zerował? Oczywiście a=1. zatem nasza funkcja ma postać f(x)= |
| .
|
| | x−1 | |
17 mar 22:26
Beata: szczerze nic z tego nie rozumiem bo w ogole nie rozumiem matmy
17 mar 22:28
Jack: po prostu, interesuje Cię pierwsza współrzędna każdego z tych punktów Q.... ją właśnie wstawiaj
zamiast a.
17 mar 22:32
Beata:

czyli tutaj to bedzie cos takiego?
17 mar 22:35
Jack: | | a | |
funkcja f(x)= |
| to zawsze jakaś hiperbola... To co narysowałaś to może być asymptota |
| | x | |
(pionowa kreska). Zerknij do zakładek jak wyglądają takie funkcje i jak się je rysuje
17 mar 22:37
Beata: nie moge tu tego narysowac
17 mar 22:40
Beata: moze ktos dokonczyc
18 mar 16:08
Cinu: z tego co tu rozumiem to bedzie tak:
b)
f(x)=
−2x+3
bo x= −3, wiec zeby wyszło 0 (cos minus/plus daje 0, np 0 = 2−3)

tak to rozumiem, lecz nie wiem dlaczego napisal jack +2 , a nie −2 przy liczniku.
18 mar 16:15
Beata: ale jak to narysowac?
18 mar 16:16
Cinu: tego to nie wiem, wole liczyc niz rysowac

rysowanie jest dla humanow
18 mar 16:26
Cinu: hah i jeszcze bledy robie przy przykladach, PRZEPRASZAM!, ale mam nadzieje ze wiesz o co chodzi
18 mar 16:29
Beata: a wez sproboj jeszcze a ,c ,d
18 mar 16:32
Cinu: 
masz przyklad to rob
18 mar 16:45
magdalena: ok ale wez mi to narysuj

bo nie wiem jak to zrobic
18 mar 16:47
Cinu:

pomarancz to jest funkcja y=
2x−1 ← pkt a
rozowa to y=
2x+3 ←pkt b
tak zrozumialem, jak Jack pisal, lecz nie wiem czy to jest dobrze.
18 mar 16:52
magdalena: c) 2/x−1/2
18 mar 16:55
magdalena: d)2/x+3/2
18 mar 16:56
Cinu: a ja nie wiem czy mam dobrze, wiec Beata i tak za duzo Ci pomoglismy, przynajmniej JACK, bo ja
nic nie zrobilem
18 mar 17:09