matematykaszkolna.pl
Przecinanie się obróconych prostokątów PTwr: Nastała dla mnie konieczność sprawdzenia czy dwa prostokąty, obrócone o pewien kąt, przecinają się. I gdyż będzie to sprawdzane wiele razy za każdym razem, a każdy raz nastąpi wiele razy na sekundę przydało by się by były to obliczenia jak najwydajniejsze. Mój bieżący pomysł wygląda następująco Sprawdzić czy którykolwiek z kątów jednego prostokąta zawiera się w drugim poprzez dwukrotne sprawdzenie czy jest pomiędzy dwoma prostymi które są sobie równoległe. Mam zamiar podstawić dla pierwszej pary X a dla drugiej Y ( kolejność nie gra roli ), wyliczyć drugą współrzędną i sprawdzić czy odpowiednia współrzędna punktu zawiera się pomiędzy wyliczonymi współrzędnymi. Jeśli oba warunki się zgadzają wtedy punkt znajduje się na prostokącie wyciętym z płaszczyzny przez te cztery proste. Obliczenia będą bardzo uproszczone bo wzory prostych będą obliczony na początku a późniejsze wartości będą zmienianie w trakcie przesuwania i obracania. Współczynnik a mam i tak już wyprowadzony w obliczeniach wcześniej a zmianę współczynnika b wyliczy się z wektor przesunięcia. Chętnie podyskutuję o możliwościach uproszczenia obliczeń lub o całkiem nowym sposobie =)
17 mar 22:31
PTwr: Jak nikt nic nie pisze to wprowadzam moje paskudztwo w życie =D
17 mar 23:27