dziedzina funkcji
aga: dziedzina funkcji:
| | 2√ 1 − 0.5 x | |
f(x) = |
| } |
| | x2 − 5x +4 | |
jakie kroki po kolei i czy wyjdzie x1= 11 x2 = 14 i czy D: R\ {11 ; 14 } ? bo jezeli tak to
wiem jak to obliczac, z góry dziękuję za rozw!
17 mar 23:29
PTwr: 112−5*11+4=0
121 − 55 +4 = 0
121 − 51 ≠ 0
Masz błąd w obliczeniach =)
17 mar 23:35
anna:

1
0. 1 − 0,5x > 0 ⇒ −0,5x > −1 ⇒
x < 2
2
0. x
2−5x+4 ≠ 0 , Δ = 9,
√Δ =3, x
1=4, x
2 = 1
Czyli x≠4 i x≠ 1.
D = (−∞, 1) ∪ (1, 2)
17 mar 23:37
Luigi: Ile wyszla Tobie Δ?
17 mar 23:38
Luigi: Tak jak anna napisala =)
17 mar 23:39
anna: Δ=25−16=9
17 mar 23:39
aga: no tak mam deltę obliczoną

sprawdzcie co tu jest nie tak
17 mar 23:57
anna: Wszystko Ci napisałam. Nie wiem, o co jeszcze chodzi. A Twoje obliczenia były złe.
18 mar 00:01
aga: | | b2 − √Δ | |
moglabys nap;sac jak ci te x1 i x2 wyszly bo licze ze wzorów |
| i tego |
| | 2a | |
drugiego z plusem czy jakos inaczej jeszcze to sie liczy.. ?
18 mar 00:06
aga: ahh gafa gafa pochrzanily mi sie wzory to juz z przemeczenia tam jest minus B
18 mar 00:07
aga: aha ale czy na pewno bierzemy pod uwage to co jest u gory

od czego to zalezy jezeli nie mam
racji bo wydaje mi sie ze nie musimy obliczac tego u gory chyhba ze jak jest pierwiatek to sie
oblicza jednak ?
18 mar 00:08
18 mar 00:08
anna: Właśnie tak. Z licznika obliczamy tylko wtedy, gdy jest tam pierwiastek lub logarytm.
18 mar 00:10
aga: aha dziekuje , kolejna watpliwosc została rozwiana
18 mar 00:19