matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dd
Basia ;):
Proszę o pomoc w tym zadaniu, ale tylko podpowiedzieć co tutaj zastosować:
5x
4
1
−
+
= ?
x
2
−6x+9
x−3
x
2
+3x
Tu występuje jakiś wzór skróconego mnożenie tylko nie mogę wpaść o jaki chodzi proszę o pomoc
18 mar 16:22
abc:
x
2
−6x+9= (x−3)
2
x
2
+3x=x(x+3) wspólny mianownik: x(x+3)(x−3)
2
18 mar 16:39