funkcja kwadratowa.
Maleńka: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,1) B(3,0), C(1,2)
c) napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie abc ...
może mi ktoś wytłumaczyć jak się pisze takie równanie znając trzy punkty

dziękuje z góry
18 mar 10:41
tom: 1. rysunek ( może coś się uprości np.Δ prostokątny − tu akurat nie

)
2. znaleźć równania symetralnych dwóch boków
3. ich pkt przecięcia jest środkiem okręgu
4. promień to odl. od dowolnego wierzchołka
18 mar 10:50
Maleńka: a jak takie równania znaleźć ?
nie było mnie na lekcjach bo byłam chora.. i teraz mam mega problem z tymi zadaniami
18 mar 10:51
Maleńka: co do rysunku to jest.. bok |BC| ma długośc 2√2 z moich obliczeń.. symetralna czyli połowa
boku.. ale jak wyznaczyć jej równanie −.− ciężko.
18 mar 10:54
Maleńka: doszłam do tego jeszcze, ze r= |SB| = | SC| = |SA|
można to zapisać jako
√(3−a)2 + (0−b)2) = √(1−a)2 + (2−b)2 = √(−2−1)2 + (1−b)2
tylko że nie wiem czy to coś mi da.
18 mar 10:58
Maleńka: a mógłbyś mi chociaż napisać czy we wzorze
(2x − Ax − Bx) ( Ax−Bx) + (2y − Ay − By ) ( Ay − By) =0
musze coś podstawiać za x i y

? bo tych danych nie mam.. znaczy mam tylko Ax etc.
18 mar 11:21